ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ. κ. 1.Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών 2.ΥΠΕΧΩΔΕ Θέμα: Προστασία των πεζών

Με αφορμή τη διαδήλωση της 16-3-2008 της κίνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών ΠΕΖΗ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

· Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κ.Ο.Κ. οι οδηγοί υποχρεούνται να παραχωρούν προτεραιότητα στους πεζούς, όπου υπάρχει διάβαση πεζών, κάτι που παραβιάζεται συστηματικά.

· Οι πεζόδρομοι αποτελούν χώρο στάθμευσης και οδό διέλευσης δικύκλων. Το ίδιο συμβαίνει και στα πεζοδρόμια, τις πλατείες, τα πάρκα. Είναι πρόσφατο το θανατηφόρο δυστύχημα στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, όπου σκοτώθηκε η αρχαιολόγος Ιώ Ζερβουδάκη, που αναδεικνύει την επιθετικότητα των οδηγών σε χώρους που προορίζονται για τους πεζούς.

· Τα περισσότερα περίπτερα καταλαμβάνουν χώρο πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που προβλέπει η νόμιμη άδειά τους, ενώ το ίδιο γίνεται και με επιχειρήσεις με τραπεζοκαθίσματα. Δεν υπάρχει σεβασμός στις ράμπες αναπήρων, που χρησιμοποιούνται τελικά για να ανεβαίνουν οι μοτοσυκλέτες στα πεζοδρόμια. Σύμφωνα με συστάσεις του ΟΟΣΑ το πλάτος των πεζοδρομίων πρέπει να κυμαίνεται στους μη εμπορικούς δρόμους μεταξύ 1,80-2 μέτρων και στους εμπορικούς να ξεπερνάει τα 3-3,50 μέτρα, η ελληνική νομοθεσία ορίζει ελεύθερο πλάτος διέλευσης το 1,50 μέτρο, δηλαδή πλάτος πεζοδρομίου πάνω από 2 μέτρα, που ακόμη και αυτό, σε ελάχιστα σημεία της πόλης υπάρχει. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη στον ΚΟΚ (ΑΡΘΡΟ 48), εδώ και 40 χρόνια «ξεχνάει» να εκδώσει σωστές προδιαγραφές για πρόσθετα πεζοδρόμια στις περιπτώσεις που το πεζοδρόμιο καταλαμβάνεται λόγω έργων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Γιατί δεν προωθείται η πράσινη μετακίνηση στην πόλη (μέσα μαζικής μεταφοράς, βάδισμα ,ποδήλατο),δεν γίνονται ενημερωτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και δεν εφαρμόζονται τα ισχύοντα διοικητικά μέτρα;

2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν, ώστε να διαμορφωθούν στις πόλεις πόλεις και οικισμούς τουλάχιστον οι ελάχιστες διαστάσεις των πεζοδρομίων;

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Σεπτεμβρίου 30, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: