ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού Θέμα: Επιχορηγήσεις θεατρικών ομάδων

Στο θεατρικό χώρο, τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας, διαμορφώνεται μια κυριαρχία πολιτιστικών προϊόντων, ελεγχόμενη από μηχανισμούς και εταιρείες, με αποκλειστικό σκοπό το εμπορικό κέρδος.

Ως αντίβαρο σε αυτήν την αλλοτρίωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, το κράτος διεθνώς αναλαμβάνει, διά μέσου των κρατικών επιχορηγήσεων, να στηρίξει μορφές θεατρικής τέχνης, που δεν αποσκοπούν στο οικονομικό όφελος αλλά συντελούν στην πνευματική καλλιέργεια της κοινωνίας.

Στην χώρα μας αντίθετα, οι επιχορηγήσεις θεάτρου έχουν επανειλημμένα αποτελέσει σημείο αιχμής κα δυσαρέσκειας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και το θεατρικό κόσμο. Η καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων και η τμηματική καταβολή τους μέχρι και δύο χρόνια μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό επιχορηγούμενων θιάσων σε απελπιστική οικονομική αλλά και καλλιτεχνική θέση.

Πρόσφατο γεγονός, η καταβολή δόσεων τον Σεπτέμβριο του 2007, από τις θεατρικές επιχορηγήσεις του 2005-2006. Και ενώ η θεατρική περίοδος 2007-2008 έχει ήδη ξεκινήσει, καμιά μέχρι τώρα εκταμίευση δεν έχει γίνει από τις ήδη από την άνοιξη ανακοινωθείσες θεατρικές επιχορηγήσεις 2006-2007.

Με δεδομένο ότι τέχνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έρευνα και πειραματισμό που όμως και αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς κρατική στήριξη και έχοντας υπ’ όψη την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο του θεάτρου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το εν λόγω ζήτημα ;
  2. Πότε θα γίνει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους επιχορηγούμενους θεατρικούς φορείς και

3. Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για τις φετινές επιχορηγήσεις;

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Σεπτεμβρίου 30, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: