ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού ΘΕΜΑ : ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ανησυχία και έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η πρόθεση του ΥΠ.ΠΟ. για αλλαγή της νομοθεσίας, που αφορά στην προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Φ.70/01222/30-10-2007, του τότε Γεν. Γραμματέα κ. Ζαχόπουλου, συστάθηκε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία ήδη έχει πραγματοποιήσει πολλές συνεδριάσεις, για τη νομιμότητα της οποίας οργανισμοί δημιουργών και ερμηνευτών έχουν προσφύγει στο Σ.τ.Ε., ζητώντας την ακύρωση της σύστασής της.

Ο ισχύων νόμος 2121/1993 περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ο οποίος έτυχε της καθολικής αποδοχής των πολιτικών δυνάμεων κατά την ψήφισή του, κατοχυρώνει τους πνευματικούς δημιουργούς και τους δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων και διασφαλίζει απολύτως και τους χρήστες πνευματικών έργων, αποτελώντας το μοναδικό εφόδιο των δικαιούχων καλλιτεχνών για την προάσπιση, διεκδίκηση και είσπραξη των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα αποτελεί το μέσο με το οποίο οι χρήστες πνευματικών έργων μπορούν να χρησιμοποιούν νόμιμα την πνευματική ιδιοκτησία, εξασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά τους ( άρθρο 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και την νόμιμη αμοιβή που δικαιούνται οι δικαιούχοι πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από την εκμετάλλευση των έργων τους από τους χρήστες.

Οι δημιουργοί ερμηνευτές και παραγωγοί μουσικών και οπτικοακουστικών έργων που ανήκουν σε ΟΣΔ και αντιπροσωπεύονται διεθνώς από Συνομοσπονδίες Οργανισμών όπως η CISAC, η ΑΕΡΟ-ARTIS και που έχουν συμβάσεις αμοιβαιότητας με τους αντίστοιχους Οργανισμούς όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για το διαφαινόμενο περιορισμό των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

O ισχύων νόμος 2121/1993 όλα αυτά τα χρόνια ρυθμίζει αποτελεσματικά και με επάρκεια και για τις δυο πλευρές (πνευματικούς δημιουργούς / δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων και χρήστες ) τις σχέσεις δικαιούχου-υπόχρεου (χρήστη) και δεν απαιτείται καμία αλλαγή παρά μόνο η τήρηση των διατάξεών του.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Δεδομένου ότι το σύνολο των ΟΣΔ που εκπροσωπούν δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, όπως εκφράστηκε πρόσφατα και σε συνέντευξη τύπου όλων των δημιουργών και εκτελεστών, αντιτίθεται ριζικά στην οποιαδήποτε τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, αγωνιώντας για την βέβαιη κατάργηση βασικών δικαιωμάτων τους, είναι διατεθειμένος ο υπουργός να συνταχθεί με τη θέληση των ενδιαφερομένων φορέων, ή θα επιμένει σε μία απόφαση που μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;

Αθήνα 10/7/2008

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Περικλής Κοροβέσης

Αναστάσιος Κουράκης

Γρηγόρης Ψαριανός

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Σεπτεμβρίου 30, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: