ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού Θέμα: Πολιτιστικές Χορηγίες

Ένα χρόνο μετά την ψήφισή του, ο νόμος περί «πολιτιστικής χορηγίας» (3525/2007) αποδεικνύεται γραφειοκρατικός και εν πολλοίς ανεφάρμοστος.

Μέχρι τώρα οι συνεννοήσεις χορηγών και μουσείων γίνονταν απευθείας, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τώρα ο υποψήφιος χορηγός πρέπει να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Χορηγιών, να δώσει εγγράφως την προσφορά του, η οποία πρέπει να είναι γενικού χαρακτήρα. Δε μπορεί δηλαδή να απαιτήσει να δοθούν τα χρήματά του σε συγκεκριμένο πολιτιστικό φορέα, σε κάποιο μνημείο, αρχαιολογικό χώρο ή περιοχή. Το Συμβούλιο Χορηγιών αποφασίζει τον αποδέκτη της χορηγίας, συνεκτιμώντας και τις υπάρχουσες ανάγκες.

Το πνεύμα του νομοθέτη όμως, δεν φαίνεται να λειτουργεί στην πράξη, γιατί ο χορηγός θέλει να έχει προσωπική σχέση με τον επιχορηγούμενο και να μην περνάει από τέτοιες γραφειοκρατικές διαδικασίες η δωρεά του. Επίσης, ο επιχορηγούμενος απαιτεί άμεση είσπραξη των χρημάτων του.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το Καζίνο Λουτρακίου, το οποίο προκειμένου να χρηματοδοτήσει το Συνέδριο για την «Ιστορία και την τοπιογραφία της Αρχαίας Κορίνθου», πέρασε τη δωρεά του από το ΚΑΣ.

Επίσης, σύμφωνα με δήλωση του Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου Δημήτρη Κωνστάντιου, «Αναζητούμε χορηγίες, ιδίως τώρα που έχουν περιορισθεί οι πιστώσεις του υπουργείου, αλλά ο νόμος μας έχει δέσει τα χέρια».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προβεί σύντομα στην αναγκαία τροποποίηση και συμπλήρωση του σχετικού νόμου;
  2. Ποια μέτρα θα ληφθούν, συνεκτιμώντας τις δηλώσεις τόσο υψηλόβαθμων στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όσο και των Διευθυντών μεγάλων μουσείων, ώστε σε μια περίοδο που οι πιστώσεις του Υπουργείου έχουν περιορισθεί, να μην παρεμβάλλονται γραφειοκρατικά εμπόδια, στη χρηματοδότηση αναγκαίων και σημαντικών έργων για τον πολιτισμό;

Αθήνα 17/4/2008

Ο Ερωτών Βουλευτής

Περικλής Κοροβέσης

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Σεπτεμβρίου 30, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: