ΕΡΩΤΗΣΗ Προς :1. Υπουργείο Εσωτερικών κ. Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης 2. κ. Υπουργό Δικαιοσύνης Θέμα: Η ατιμώρητη βία της Ελλ. Αστυνομίας

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την ατιμωρησία των αστυνομικών σε περιπτώσεις άσκησης βίας κατά Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών. Τα στοιχεία δόθηκαν από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι(ΕΠΣΕ) και έχουν δημοσιοποιηθεί σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Κατά την περίοδο 2003-2007 ερευνήθηκαν πειθαρχικά 238 καταγγελίες κατά αστυνομικών για κακομεταχείριση και σχηματίσθηκαν μόνο για 127 από αυτές ποινικές δικογραφίες. Αποτάχθηκε μόνο ένας αστυνομικός και εκκρεμούν 2 πρωτόδικες καταδίκες ενώπιον Εφετείων. Οι υποθέσεις αφορούσαν 180 καταγγέλλοντες εκ των οποίων 11 είναι Ρομά, 122 αλλοδαποί και 47 λοιποί Έλληνες πολίτες.

Παράλληλα υπήρξαν 99 υποθέσεις χρήσης όπλων, για τις οποίες ένας αστυνομικός αποτάχθηκε, ένας καταδικάστηκε στο Εφετείο και εκκρεμούν 4 εκδικάσεις εφέσεων ύστερα από πρωτόδικη καταδίκη. Από τη χρήση όπλων 12 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 27 τραυματίσθηκαν.

Κατά την ίδια περίοδο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα τέσσερεις φορές για κακοποίηση πολιτών από αστυνομικούς και τρεις για παράνομη χρήση όπλων από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με καταγγελία της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας από την αρχή του 2008 υπάρχουν 6 περιστατικά αστυνομικής βίας με πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών σε βάρος Αφγανών προσφύγων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και ατιμώρητη βία των αστυνομικών σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών;

2. Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών προκειμένου να λειτουργούν στα πλαίσια των ισχυόντων νόμων και όχι καθ’ υπέρβαση του καθήκοντός τους, σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών;

3. Πότε θα εκδικασθούν οι υποθέσεις για τις οποίες έχουν σχηματισθεί ποινικές δικογραφίες;

Αθήνα 9/7/2008

Ο Ερωτών Βουλευτής

Περικλής Κοροβέσης

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Σεπτεμβρίου 30, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: