Ο Εγκέλαδος απειλεί τα μουσεία και τα μνημεία της Ελλάδας

Αν και η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση παγκοσμίως από άποψη σεισμικότητας, το μοναδικό μουσείο που έχει χτιστεί με προδιαγραφές υψηλής αντισεισμικής προστασίας είναι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν ούτε αντισεισμική προστασία ούτε όμως έστω ένα σχέδιο εκκένωσης τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αν υπάρξει σεισμός, αν ξεσπάσει πυρκαγιά, ο καθένας, υπάλληλος ή επισκέπτης θα πράξει κατά το δοκούν!

Όπως φαίνεται από την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού σε σχετική ερώτηση του Π.Κοροβέση, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε φτάσει στο 2008 και μόλις πρόσφατα η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ζήτησε από τις Περιφερειακές και τις Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες στοιχεία ενόψει ενός σχεδίου – πλαισίου για τη διαχείριση της ασφαλείας των μουσείων και, κυρίως, για την αντιμετώπιση από το προσωπικό των Μουσείων μιας έκτακτης κατάστασης που δύναται να προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια, καθώς και φυσικό ή ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Εν όψει!! Κάποτε! Ο Π.Κοροβέσης δήλωσε σχετικά: « Στην νεοφιλελεύθερη λογική της νυν αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υπάρχει χώρος για τον πολιτισμό. Τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας, οι εργαζόμενοι σε αυτά, οι επισκέπτες τους είναι απροστάτευτοι, σε περίπτωση φυσικής ή ανθρωπογενούς καταστροφής. Πραγματικά προκαλεί θαυμασμό ο χαμογελαστός τρόπος με τον οποίο όλα όσα έχουν σημασία παραπέμπονται σε ένα άδηλο μέλλον, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα- για να μην αναφερθούμε στο εύλογο: τόσο καιρό τι έκαναν;»

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Οκτώβριος 13, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: