ΘΕΜΑ:ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων

Στις 20/10/2000 η Ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε στη Φλωρεντία μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης τη Διεθνή Σύμβαση για το Ευρωπαϊκό Τοπίο.

Στη συνθήκη επισηµαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το τοπίο διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο δηµόσιου ενδιαφέροντος στο πολιτισµικό, οικολογικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό πεδίο, ότι συνιστά πόρο που ευνοεί την ανάπτυξη οικονοµικής δραστηριότητας, ότι η προστασία, η διαχείριση και ο σχεδιασµός του µπορούν να συµβάλουν στη δηµιουργία θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα ότι το τοπίο αποτελεί ένα σηµαντικό µέρος της ποιότητας ζωής των ανθρώπων . Στην ίδια συνθήκη χαράσσονται οι βασικές αρχές μιας κοινής Ευρωπαϊκής «Πολιτικής τοπίου», η οποία θα αποτελεί έκφραση των αρµόδιων δηµόσιων αρχών µέσα από στρατηγικές και κατευθυντήριες οδηγίες και θα επιτρέπει τη λήψη συγκεκριµένων µέτρων, τα οποία αποσκοπούν στην προστασία, διαχείριση και σχεδιασµό των τοπίων.

Για να μπορέσει όμως να ισχύσει εντός Ελλάδας αυτή η τόσο σημαντική συνθήκη και να εξειδικευτεί σε δεσμευτικούς κανόνες για τη διαχείριση και την προστασία του τοπίου, πρέπει να κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 8 χρόνια από τη Σύνοδο εκείνη της Φλωρεντίας, αλλά η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης εξακολουθεί να εκκρεμεί, παρά τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων.

Με δεδομένη τη λεηλασία της δημόσιας γης και τη κακοποίηση του φυσικού πλούτου, που συστηματικά συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, η κύρωση της Συνθήκης θα ήταν ένα πραγματικά σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Με βάση τα προαναφερθέντα:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να φέρει άμεσα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τη Διεθνή Σύμβαση για το Ευρωπαϊκό Τοπίο, ανταποκρινόμενη στις επείγουσες ανάγκες του περιβάλλοντος στη χώρα μας αλλά και στις διεθνείς μας υποχρεώσεις;

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Οκτώβριος 20, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: