ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ – ΗΛΙΑΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Μπορεί να αρχίσω λίγο προκλητικά και να πω, κύριοι καπιταλιστές, αν δεν δώσετε το καπέλο σας, θα χάσετε το κεφάλι σας.Αυτό βέβαια δεν το λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Αμερικής, το λέει ο Ρούσβελτ απευθυνόμενος μετά την κρίση, το κραχ του ’29, στο Νιου Ντηλ.
Υπάρχει μια ακόμα πιο προκλητική πρόταση που λέει, θα βάλουμε τους εργάτες να κάνουν τρύπες στους δρόμους και μετά θα τις ξαναβουλώνουν, οπότε θα έχουν ένα μεροκάματο, θα κινηθεί η αγορά και όταν θέλουμε να κάνουμε πραγματικά έργα θα είναι σε φόρμα. Αυτό το είπε ο Κέυνς.
Στην περίοδο που ζούμε μετά την κρίση και την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, έχουμε την κρίση και μια πτωτική τάση του υπαρκτού καπιταλισμού. Αυτό βέβαια δεν το έχει καταλάβει η Νέα Δημοκρατία από την άποψη ότι δεν νομίζω ότι έχει περπατήσει ποτέ με τα πόδια της στους δρόμους της Αθήνας, να πάει σε μαγαζιά, να δει τι γίνεται. Κινείται σε ένα θερμοκήπιο ιδεών που δεν μπορούν να εκφράσουν την ελληνική κοινωνία.
Πέρυσι έγιναν πρόωρες εκλογές για τον προϋπολογισμό και για τα εθνικά θέματα. Ο περυσινός προϋπολογισμός απέδωσε αυτή την εξέγερση. Αυτή την εξέγερση τη φορτώσατε στον Σ.Υ.ΡΙΖ.Α. Αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε τη δύναμη να κάνει αυτή την εξέγερση, σήμερα θα ήταν κυβέρνηση. Αυτά είναι γελοία πράγματα. Αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε αυτά τα στελέχη στη νεολαία, φαντάζεστε τι θα είχε στους ενήλικες και φαντάζεστε όλοι, πολύ απλά, ότι σήμερα θα ήταν κυβέρνηση. Οπότε, λοιπόν, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο δεν μπορείτε να εξηγήσετε. Γιατί αν ήμασταν στην Αμερική και υπήρχε μια FDA θα έδινε σε τρία πανεπιστήμια για να πουν τι έγινε, πώς έγινε αυτό το πράγμα και να υπάρχει μια εξήγηση περί του κοινωνικού φαινομένου. Στο σημείο αυτό το φορτώνετε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που δεν έχει καμμία αναφορά στη βία. Υπάρχουν αναφορές Τολστοϊκές, Γκαντικές. Είναι ένα κόμμα που δεν έχει καμμία σχέση με τη βία. Είναι υπέρ της ανυπακοής, πολιτικής και κοινωνικής, αλλά δεν είναι βίαιο κόμμα. Οπότε, λοιπόν, όταν ο κ. Πάγκαλος ο οποίος έχει μια εκπληκτική ευφυΐα, μιλά, καταλαβαίνω ότι θέλει να βγει πάλι στη δημοσιότητα και λέει κάτι που στο βάθος δεν το εννοεί. Είναι έτσι, Θόδωρε;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Και εσύ γι’ αυτό μιλάς.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ-ΗΛΙΑΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Αυτή η οικειότητα με τον κ. Πάγκαλο είναι γιατί ήμασταν συμφοιτητές στο 1.1.4. και το 15%, οπότε έχω δικαίωμα να τον λέω Θόδωρο. Εν πάση περιπτώσει, ας κάνουμε πιο ευχάριστη τη συζήτηση στη Βουλή.
Το πρόβλημα είναι ότι ο προϋπολογισμός ο περυσινός έδωσε αυτή τη βία. Ο φετινός προϋπολογισμός θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη βία. Αυτό να το περιμένετε. Μιλάω με ανάμνηση όταν σπούδαζα Κοινωνιολογία. Δεν μιλάω ως Αντιπολίτευση. Θα το δείτε.
Όπου υπάρχει ανισότητα, υπάρχει βία. Και όπου υπάρχουν βανδαλισμοί, δεν είναι η κακή φύση των ανθρώπων, αλλά η έλλειψη που έχουν. Τα είχαμε δει και στο Λος Άντζελες και στα Παρισινά προάστια και παντού. Ακόμα και εκεί που υπήρχε μια εξέγερση καθοδηγούμενη και αναφέρομαι στους ερυθροφρουρούς της Κίνας, πάλι έσπασαν μαγαζιά, βανδάλισαν ναούς, κ.λπ. Αυτό υπάρχει σε όλη την ιστορία. Όταν υπάρχει μια τέτοια κατάσταση, υπάρχουν και βανδαλισμοί. Και θα πω κάτι που θα μας πονέσει όλους. Τι έγιναν τα σπίτια των Εβραίων, όταν τους έπαιρναν και τους πήγαιναν στο Νταχάου; Ποιοι έκαψαν τα σπίτια των Εβραίων; Άρα, είναι κοινωνικά φαινόμενα που χρειάζονται προσοχή.
Αυτό που θα έλεγα εγώ στην Κυβέρνηση είναι ότι η κρίση του καπιταλισμού που ζούμε σήμερα εσωτερικεύεται στα κόμματα εξουσίας. Και τα δυο κόμματα εξουσίας και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν εσωτερική κρίση που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει. Άρα, το όλο κοινοβουλευτικό σύστημα που έχουν στήσει είναι σαθρό γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται στην κοινωνία. Και τα δυο κόμματα εκφράσανε οικονομικά συμφέροντα και όχι συμφέροντα της κοινωνίας. Και το εδώ σύστημα δεν λειτουργεί. Θα χρησιμοποιήσω την ορολογία που λέμε οι δημοσιογράφοι για τις εφημερίδες μας. Αυτό το μαγαζί που λέγεται «Βουλή» και εγώ σέβομαι τα μαγαζιά, δεν λειτουργεί κανονικά από την άποψη ότι υπάρχουν Βουλευτές πολλών ταχυτήτων. Εγώ έπρεπε να μιλήσω εδώ και μια ώρα και σαν να είμαι χασομέρης, κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθει η σειρά μου. Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Επιπλέον, έχουμε πει με τον Κανονισμό της Βουλής ότι ο Βουλευτής δεν μιλάει με χειρόγραφο γιατί μπορεί να του ‘χει γράψει κάποιος άλλος. Επομένως, να καταργηθούν τα χειρόγραφα στη Βουλή.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Δεκέμβριος 22, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: