Νέο φονικό όπλο στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα νέο φονικό όπλο βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως παραδέχθηκε σε απάντηση ερώτησής μας ο έως πρόσφατα υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης. Πρόκειται για όπλα αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ Tazer M-26, τα οποία η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε «μικρό αριθμό» και «κατανεμήθηκαν καταλλήλως προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις», όπως αναφέρεται στη γραπτή απάντηση του υφυπουργού.

Τα όπλα αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια από δυνάμεις ασφαλείας πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων πολλές χώρες της Ε.Ε. Παρά τις διαβεβαιώσεις των κατασκευαστών τους και τις αρχικές απόψεις ότι είναι ακίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων εναντίον των οποίων χρησιμοποιούνται, ευθύνονται για 320 θανάτους μέχρι σήμερα, όλους στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), όπου χρησιμοποιούνται εκτεταμένα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το έχουν προμηθευτεί αρκετές χώρες-μέλη της Ε.Ε., ενώ η Μ. Βρετανία σχεδιάζει τη μαζική προμήθεια 10.000 επιπλέον πιστολιών αυτού του τύπου για να χρησιμοποιηθούν σε Αγγλία και Ουαλία, χωρίς τα ευρωπαϊκά όργανα να έχουν γνώση ή να επιληφθούν του θέματος και χωρίς να έχει παραγγελθεί οποιαδήποτε ανεξάρτητη και άρα αξιόπιστη μελέτη για τις συνέπειες της χρήσης τους πάνω στους ανθρώπους.

Τούτων δοθέντων, οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του πρώην αρμόδιου υφυπουργού Δ.Τάξης κ. Χηνοφώτη ότι θα χρησιμοποιηθούν σε «εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν αυτό απαιτηθεί, από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προς τούτο προσωπικό» όχι μόνο δεν πρέπει να διασκεδάσουν τις βάσιμες ανησυχίες μας και να αμβλύνουν τα ανακλαστικά μας, αλλά μάλλον πρέπει να μας ανησυχήσουν ακόμη περισσότερο.

Ιδιαίτερα μας ανησυχεί η προσπάθεια του κ. Χηνοφώτη να υπαινιχθεί και να νομιμοποιήσει ενδεχόμενη ευρεία χρήση τους στο μέλλον με τα λόγια: «(…) πρέπει να σημειώσουμε ότι η χρήση του εν λόγω όπλου είναι ευρεία από Αστυνομίες των ΗΠΑ και ορισμένων χωρών της Ε.Ε. και φέρεται ακόμη και από εκτελούντες πεζή ή εποχούμενη περιπολία και για φύλαξη Αστυνομικών Υπηρεσιών. Επίσης δύναται να χρησιμοποιηθεί και σε κρίσιμες καταστάσεις, όπως αεροπειρατείες, ομηρείες κ.λπ.».

Ο Π.Κοροβέσης δηλώνει σχετικά: «Είναι φανερό ότι οι δυνάμεις καταστολής και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, παρά την αδιάψευστη διεθνή εμπειρία για τη φονικότητα του συγκεκριμένου όπλου και για το ότι η χρήση του αποτελεί βασανιστήριο, αφού διοχετεύεται στο σώμα των θυμάτων του ηλεκτρικό ρεύμα 50.000 βολτ (!!!), «προετοιμάζονται» με όλα τα μέσα, ακόμη και τα πλέον αθέμιτα, για την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης, που θα τους φέρει αντιμέτωπους με την οργή των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, της κοινωνίας.Πρέπει να τους σταματήσουμε πριν θρηνήσουμε και στην Ελλάδα θύματα από τη χρήση του φονικού Tazer».


Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιανουαρίου 20, 2009.

3 Σχόλια to “Νέο φονικό όπλο στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας”

  1. Πολυ σωστη επισημανση. Το ζητημα ειναι με ποιον η ποιος τροπους μπορουμε να τος σταματησουμε

  2. Στην ιστοσελίδα του Σκάι υπάρχει σχετικό άρθρο της Λαμπρινής Θωμά, με δύο πληροφορίες που νομίζω μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

    Αφενός ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αστυνομίας προβλέπει την προμήθεια 200 Τέιζερ. Και αφετέρου την αξιολόγηση από την εταιρία RAND της χρήσης όπλων (συμβατικών και τέιζερ) από την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

  3. Ολοι θυμόμαστε την περίπτωση του φοιτητή που έκανε ερώτηση (που δεν άρεσε) στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Kerry :

    http://blog.wired.com/27bstroke6/2007/09/university-of-f.html

    Το βίντεο είχε πάρει τότε μεγάλη δημοσιότητα !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: