Πόρισμα ΕΔΕ για διασυνδέσεις μελών της ΕΛ.ΑΣ με μέλη της Χρυσής Αυγής: η συνήθης συγκάλυψη, με παραπομπή της υπόθεσης στο Αρχείο!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πριν περίπου ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης (2/2/2008) είχαν δει το φως της δημοσιότητας τεκμηριωμένες καταγγελίες σχετικά με διασυνδέσεις αστυνομικών με μέλη ακροδεξιών ομάδων και οργανώσεων. Συγκεκριμένα είχαν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες (π.χ. Ιός Ελευθεροτυπίας, 23/3/08) στοιχεία και φωτογραφίες όπου φαινόταν σε κεντρικό σημείο της Αθήνας να υπάρχει επιχειρησιακή συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με μέλη νεοφασιστικών οργανώσεων. Ανάλογο βιντεοσκοπημένο υλικό προβλήθηκε το βράδυ της ημέρας εκείνης στα κανάλια: φιλικές κουβεντούλες αστυνομικών και νεοναζί, υπό τη σκέπη του αγάλματος του Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας, και λίγο αργότερα τα μέλη των νεοφασιστικών οργανώσεων να περνούν ανάμεσα από τις γραμμές των αστυνομικών δυνάμεων και να επιτίθενται στους αντιφασίστες διαδηλωτές με τη συνήθη βιαιότητά τους (υπήρξε και μαχαίρωμα αντιφασίστα διαδηλωτή κατά την επίθεση αυτή).

Κατά την πάγια τακτική του Υπουργείου -όπως κάθε φορά που η κοινή γνώμη ενημερώνεται για την αστυνομική αυθαιρεσία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά (διότι βέβαια υπάρχουν πολύ περισσότερα συμβάντα που δεν παίρνουν δημοσιότητα)- η απάντηση ήταν ότι διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) η οποία και θα καταλόγιζε, υποτίθεται, ευθύνες. Και φυσικά, όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει με τις ΕΔΕ που αφορούν την αστυνομία, καμία πειθαρχική ευθύνη εμπλεκομένων αστυνομικών δεν προέκυψε, με αποτέλεσμα η υπόθεση να καταλήξει στο αρχείο. Σχηματίσθηκε και μια δικογραφία κατ’ αγνώστων, στάλθηκε στον εισαγγελέα, κι όλα φυσιολογικά κατά το Υπουργείο, τουλάχιστον όπως φαίνεται από την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π. Κοροβέση.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, ο «μηχανισμός» της ΕΔΕ λειτούργησε σαν «πλυντήριο», με το γνωστό διπλό αποτέλεσμα: Αφενός, εξαγνισμός της ΕΛΑΣ, αφού «ουδέν μεμπτόν» προέκυψε από την ΕΔΕ. Αφετέρου επίδειξη «υπευθυνότητας» από την πλευρά της ηγεσίας της, αφού έπραξε το σωστό: διέταξε ΕΔΕ…

Ωστόσο, η κοινωνία, οι πολίτες, διαμαρτύρονται και εξεγείρονται ακριβώς γιατί η ΕΔΕ, ιδιαίτερα στην περίπτωση της αστυνομίας, έχει αναδειχθεί σε νόμιμο μηχανισμό συγκάλυψης.

Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα, το υπουργείο εμφανίζεται και ικανοποιημένο, καθώς δηλώνει ότι «με πρωτοβουλία του ολοκλήρωσε πρόσφατα την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του πειθαρχικού δικαίου, σε πλήρη συμμόρφωση προς της επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Αναρωτιόμαστε πώς θα ήταν άραγε τα πράγματα αν δεν είχε γίνει κι αυτός ο εκσυγχρονισμός!

Ο Π. Κοροβέσης δηλώνει σχετικά: «Αναρωτιέμαι αν ο νέος αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει Μηδενική Ανοχή και για τα φαινόμενα παρακρατικής λειτουργίας στις τάξεις της ελληνικής αστυνομίας. Εκεί θα κριθεί η αποφασιστικότητά του κι όχι στον ψεκασμό αθώων διαδηλωτών ή στις συλλήψεις δικηγόρων που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Και ένα πρώτο έμπρακτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η αλλαγή τρόπου σύστασης ΕΔΕ. Θα πρέπει αυτές οι ΕΔΕ να γίνονται από ανεξάρτητη ως προς την Αστυνομία υπηρεσία, όπως άλλωστε πρότεινε πρόσφατα και ο Τόμας Χάμαρμπεργκ, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μια τέτοια κίνηση όμως προϋποθέτει κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπισθεί τη νομιμότητα, έστω του αστικού κράτους. Δυστυχώς φοβούμαι ότι δεν διαθέτουμε τέτοια κυβέρνηση, εδώ και 188 χρόνια τουλάχιστον».

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιανουαρίου 23, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: