Καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- Ζώνες Ειδικής Προστασίας-ΖΕΠ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ

Την έβδομη χειρότερη θέση κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στις 11-12-2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για ανεπαρκή προστασία των προστατευόμενων περιοχών ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας) του δικτύου NATURA 2000, γεγονός που συνιστά παραβίαση της Οδηγίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών (79/409/ΕΟΚ). Χωρίς μάλιστα να έχει ληφθεί υπόψη, πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, όπου επιτρέπεται μέχρι και η εγκατάσταση πετρελαϊκών δεξαμενών, μέσα στο πάρκο.

Δυστυχώς πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα, καθώς ούτε ο αριθμός, ούτε η έκταση των προστατευόμενων περιοχών κάλυπτε τις ανάγκες του Δικτύου Natura 2000, για την αποτελεσματική προστασία των πτηνών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε το θέμα επισήμανε ότι ενώ η Ελληνική Δημοκρατία έχει ταξινομήσει 151 ΖΕΠ, μόνο οι 15 έχουν αποτελέσει «αντικείμενο πράξεως χαρακτηρισμού» από την Εθνική Νομοθεσία και τυγχάνουν συνεπώς, ειδικού καθεστώτος προστασίας. Οι υπόλοιπες υπόκεινται σε ιδιότυπα και ετερόκλητα νομικά καθεστώτα, ανεπαρκή για να συμβάλουν στην απαιτούμενη προστασία των οικοτόπων και τη βιοποικιλία των πτηνών.

Όπως αναφέρεται στην καταδικαστική απόφαση, το καθεστώς απόλυτης προστασίας για τις χαρακτηρισμένες ως Εθνικούς Δρυμούς ΖΕΠ, ισχύει ως προς τον πυρήνα των δρυμών, με αποτέλεσμα , να μην μπορούν να προστατευτούν από ενδεχόμενες βλαπτικές δραστηριότητες στο σύνολό τους.

Θεωρώντας ότι είναι προσβλητικό για τη χώρα μας, η περιβαλλοντική πολιτική να καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για την επαρκή προστασία των ΖΕΠ, ώστε να μη διασύρεται η Ελλάδα με καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στο χαρακτηρισμό και την προστασία περισσότερων προστατευόμενων περιοχών, όπως απαιτείται για την επαρκή προστασία των πτηνών και του φυσικού περιβάλλοντος;

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Φεβρουαρίου 6, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: