Θέμα: Τρόπος εισαγωγής νέων που πάσχουν από διαβήτη στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον υπουργό Παιδείας

Οι σχολικές επιδόσεις είναι αγχογόνος παράγοντας για τα παιδιά, όπως αποδεικνύουν οι έρευνες των ειδικών. Πολύ μεγαλύτερη πηγή άγχους και κούρασης αποτελούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις στην Γ’ Λυκείου που ρυθμίζουν την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Για ένα διαβητικό έφηβο τα πράγματα είναι ακόμη σοβαρότερα, όπως τονίζει σε υπόμνημά της η Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Β. Ελλάδος (28/12/2008).

Το άγχος των εξετάσεων προκαλεί συχνά κρίσεις της ασθένειάς τους, πράγμα που είναι δυνατόν να τους στερήσει την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει ειδικό καθεστώς γι’ αυτά τα παιδιά. Για ένα μεγάλο διάστημα έκαναν χρήση του νόμου που δίνει το δικαίωμα σε παιδιά με βαριές σωματικές αναπηρίες να περνούν σε ποσοστό 3% στα Πανεπιστήμια άνευ εξετάσεων (Π.Δ. 85/2001, ΦΕΚ 73 Α΄/12.4.2001, όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ. 26/2002, ΦΕΚ 21/12.2.2002). Όμως εδώ παρουσιάζονται δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι τα διαβητικά παιδιά δεν είναι ανάπηρα, αλλά πάσχουν από χρόνιο νόσημα. Αποτελούν δηλαδή, όπως και παιδιά πάσχοντα από άλλα χρόνια νοσήματα, μια κατηγορία νέων πολιτών που έχουν ανάγκη από ειδική μεταχείριση για να διαχειριστούν το πρόβλημα υγείας τους. Το δεύτερο είναι πως ακριβώς εξαιτίας αυτής της μη διάκρισης από το νομοθέτη ανάμεσα σε αναπήρους και χρονίως πάσχοντες, για να μπορέσουν να ευεργετηθούν από τις σχετικές νομικές διατάξεις πρέπει να αποδείξουν πως έχουν 67% αναπηρία. Εξετάζονται από τις σχετικές νομαρχιακές επιτροπές, οι οποίες, ερμηνεύοντας η κάθε μία το νόμο με διαφορετικό τρόπο, άλλοτε δίνουν και άλλοτε όχι το ποσοστό. Το πρόβλημα λοιπόν θα πρέπει να λυθεί με ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διασαφηνίζεται ο όρος «χρόνια ασθένεια» και θα ορίζει μία από τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για τα ΑΕΙ. Έτσι ο διαβητικός μαθητής θα μπορούσε να εισάγεται κατόπιν προφορικών εξετάσεων, που είναι σαφώς λιγότερο αγχογόνες ή, σε βαριές περιπτώσεις, με το 3%.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτώνται ο κ. κ. Υπουργοί

  • Σκοπεύουν να προβούν στην απαραίτητη νομοθετική μεταρρύθμιση ώστε η χρόνια ασθένεια να θεωρηθεί ειδική κατηγορία και τα διαβητικά παιδιά να εισάγονται στο Πανεπιστήμιο, είτε με ειδικό καθεστώς εξετάσεων (προφορικά) είτε, όταν η περίπτωση είναι πολύ βαριά, να περιληφθούν στο 3%, χωρίς να χρειάζεται η ταλαιπωρία της εξέτασης από ειδική νομαρχιακή επιτροπή;

Αθήνα 10 Μαρτίου 2009

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Μαρτίου 11, 2009.

Ένα Σχόλιο to “Θέμα: Τρόπος εισαγωγής νέων που πάσχουν από διαβήτη στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα”

  1. ΤΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΤΟΥΣ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ .ΖΗΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ. ΖΗΤΑΜΕ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΘΕΙ ΔΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
    ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΩΣ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΙΣΟΤΙΜΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: