Θέμα: Απειλή αφανισμού για τα διατηρητέα κτήρια, εξαιτίας κραυγαλέων ελλείψεων στις διαδικασίες χαρακτηρισμού τους

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Πολιτισμού


Στην κατεδάφιση οδηγούνται μεγάλος αριθμός διατηρητέων κτηρίων, πολλά από τα οποία είναι ιστορικής αξίας, καθώς εξαιτίας κραυγαλέων ελλείψεων στις διαδικασίες χαρακτηρισμού τους δεν ανακηρύσσονται διατηρητέα. Το πρόβλημα ξεκινά όχι μόνο από την απουσία οργανωμένης έρευνας για την καταγραφή τους από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και από την ελλιπή συγκρότηση των αρμόδιων επιτροπών που είναι υπεύθυνες για το χαρακτηρισμό των διατηρητέων κτηρίων, όταν φτάνει να κριθεί η τύχη τους μετά από αίτηση κατεδάφισης των ιδιοκτητών.

Με λίγα λόγια, οι Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), στις οποίες καταλήγουν οι αιτήσεις κατεδάφισης ενός κτηρίου και αποφαίνονται για το αν αυτό το κτήριο αποτελεί εθνική κληρονομιά και δεν πρέπει να καταστραφεί αλλά να διασωθεί, δεν προβαίνουν σε αυτοψίες γιατί αυτό αφενός δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία (!) και αφετέρου το προσωπικό είναι πολύ περιορισμένο. Έτσι οι υπάλληλοι που το στελεχώνουν συσκέπτονται μόλις μία φορά την εβδομάδα και αποφασίζουν για την τύχη ενός κτηρίου βάσει φωτογραφιών και άλλων εγγράφων.  Αυτό όπως είναι φυσικό δεν αρκεί, καθώς πολλές φορές έχει παρατηρηθεί είτε οι φωτογραφίες να είναι αλλοιωμένες είτε να παρουσιάζονται φωτογραφίες άλλου κτίσματος στη θέση εκείνου του οποίου η τύχη κρίνεται.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να χάνεται η συντριπτική πλειονότητα αυτών των κτηρίων (στην Αθήνα περίπου το 95% ετησίως), δηλαδή να παραδίδεται η εθνική μας κληρονομιά στις μπουλντόζες. Σπάνια σώζονται κάποια κτήρια και αυτό οφείλεται στην ευαισθητοποίηση των περίοικων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι κτίσμα στην οδό Ραβινέ που ενώ η Επιτροπή έδωσε την άδεια να κατεδαφιστεί (βάσει αλλοιωμένης φωτογραφίας που περιλήφθηκε στο φάκελο της αίτησης), οι γείτονες προέβησαν σε ενέργειες προκειμένου να σταματήσουν την καταστροφή, και το πέτυχαν.

Τούτων δοθέντων, ερωτάται ο κ. υπουργός:

  1. Σκοπεύει να θωρακίσει το θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρισμού των διατηρητέων, εισάγοντας ως υποχρεωτική την αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προστατευτούν διατηρητέα από αλλοιωμένα ή ψευδή στοιχεία;
  2. Σκοπεύει να εξασφαλίσει την επαρκή στελέχωση των Επιτροπών Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), ώστε να εκπληρώνουν σωστά το ρόλο τους;
Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Μαΐου 5, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: