Θέμα: Εγκατάλειψη ξενοδοχειακής μονάδας «αρχιτεκτονικού μνημείου» στα Καμένα Βούρλα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. υπουργό πολιτισμού


Όπως πρέπει να γνωρίζετε στα Καμένα Βούρλα βρίσκονται κατασκευασμένα από το 1937-38 τα κτίρια των ξενοδοχείων ΡΑΔΙΟΝ και ΘΡΟΝΙΟΝ καθώς και του Υδροθεραπευτηρίου ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, ιδιοκτησία του ΕΟΤ, όλα σε ρυθμό Bauhaus σχεδιασμένα από τον γνωστό αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μολφέση.

Η Α.Ξ.Ε. ΑΣΤΗΡ της Εθνικής Τράπεζας που εκμεταλλευόταν το όλο συγκρότημα ως το 1998 σταμάτησε τη λειτουργία του ΘΡΟΝΙΟΝ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και του ΡΑΔΙΟΝ το 1989. Το 1998 όλο το συγκρότημα του ΕΟΤ (συμπεριλαμβανομένου και του νεότερου ξενοδοχείου ΓΑΛΗΝΗ και του νεότερου υδροθεραπευτηρίου ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ), εκμισθώθηκε από την εταιρία Ξενοδοχειακές Τουριστικές Επιχειρήσεις Μήτσης ΑΕ με ιδιωτικό συμφωνητικό.

Το ΡΑΔΙΟΝ και το ΘΡΟΝΙΟΝ δεν έτυχαν καμίας συντήρησης από όταν έκλεισαν ούτε από την Α.Ξ.Ε. ΑΣΤΗΡ ούτε στη συνέχεια από την Μήτσης Α.Ε. Η τελευταία επένδυσε μόνο στο ξενοδοχείο ΓΑΛΗΝΗ το οποίο μάλιστα επέκτεινε, ενώ το 2000 σταμάτησε τη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, το οποίο έχει μετατρέψει σε αποθήκη.

Τόσο το ΡΑΔΙΟΝ και το ΘΡΟΝΙΟΝ όσο και το υδροθεραπευτήριο βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη. Σκουπίδια παντού αλλά και δέντρα φυτρώνουν και ξεπηδούν από το κτίριο του υδροθεραπευτηρίου, επιδεινώνοντας το ενδεχόμενο κατάρρευσής του. Παράλληλα η συνολική έκταση του ΕΟΤ (το πάρκο γύρω από τη ΓΑΛΗΝΗ, ο περιβάλλων χώρος του ΡΑΔΙΟΝ, του ΘΡΟΝΙΟΝ και του υδροθεραπευτηρίου κτλ.) είναι σε κακά χάλια γεμάτος σκουπίδια και ξερόχορτα.

Να σημειωθεί ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό αναφέρει ρητά τις υποχρεώσεις διατήρησης και συντήρησης σε άριστη κατάσταση, απαγορεύει τη μετατροπή της μορφής και της χρήσης τους, υποχρεώνει για τη διατήρηση της υγιεινής και της καθαριότητας.

Από το 2004 έχουν γίνει προσπάθειες από τοπικούς φορείς για τη διάσωση των 3 κτιρίων – μνημείων του Μεσοπολέμου και την κήρυξή τους ως διατηρητέα. Η υπηρεσία νεότερων μνημείων του Βόλου που τα έλεγξε αποφάνθηκε ότι συντρέχουν λόγοι για το χαρακτηρισμό τους. Η υπόθεση έχει από τότε παραμείνει στάσιμη, έρμαιο στις αναβολές του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων.

Eρωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση των 3 κτιρίων που είναι σημαντικά κτίρια σε ρυθμό Bauhaus και είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης και την ανάδειξή της τη δεκαετία του ΄60 σε λουτρόπολη;
  • Για ποιο λόγο καθυστερεί η συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης χαρακτηρισμού ή μη των 3 κτιρίων από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων;
  • Για ποιο λόγο δεν έχουν τηρηθεί οι όροι του συμφωνητικού που προβλέπουν τη συντήρηση, την καθαριότητα και τη διατήρηση της μορφής και της χρήσης της ιδιοκτησίας του ΕΟΤ, ενώ έχουν γίνει συστάσεις στην Μήτσης ΑΕ για καθαρισμό του χώρου, τόσο από τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής του νομού Φθιώτιδας όσο και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας;
  • Θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της νομιμότητας;

22/02/2008

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γρηγόρης Ψαριανός

Περικλής Κοροβέσης

Άννα Φιλίνη

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 10, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: