Θέμα: Πυρηνικά όπλα: η Ελλάδα να πάρει σαφή θέση εναντίον τους

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Εξωτερικών


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 28/10/2008 ενέκρινε ψήφισμα για την  κατάργηση του καθεστώτος υψηλού συναγερμού, δηλαδή τη δυνατότητα άμεσης εκτόξευσης   όλων των πυρηνικών όπλων. Την πρωτοβουλία για το ψήφισμα είχαν η Ελβετία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Νιγηρία και η Μαλαισία. Το ψήφισμα έγινε δεκτό με 134 ψήφους υπέρ, 3 κατά (Γαλλία, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία) και 32 αποχές. Ανάμεσα στις απέχουσες χώρες ήταν και η Ελλάδα. Η στάση της χώρας μας απέναντι στον πυρηνικό κίνδυνο είναι υποκριτική και δείχνει να μην κατανοεί τις συνέπειες του πυρηνικού ολέθρου που απειλεί την ανθρωπότητα, αν δεν ταχτούν όλες οι χώρες  σαφώς και ολοκληρωτικά εναντίον των πυρηνικών όπλων στην οποιαδήποτε μορφή τους.

Η Ελλάδα με τέτοιες κινήσεις συναινεί στη διατήρηση της μεγαλύτερης απειλής για τον ανθρώπινο πολιτισμό και το παγκόσμιο οικοσύστημα. Ωστόσο, σε κανένα προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα η κυβερνώσα παράταξη δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της σχετικά με τα πυρηνικά, ώστε να τις λάβει υπόψη του το εκλογικό σώμα, όταν αποφάσιζε την ψήφο του. Η χώρα μας είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένη με την αποχή της, αν λάβουμε υπόψη μας επίσης το γεγονός πως το σχετικό ψήφισμα υπερψηφίστηκε από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, μέλη μάλιστα του ΝΑΤΟ, κάποιες από τις οποίες είναι εταίροι μας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Νορβηγία, το Βέλγιο κ.α.

Η Ελλάδα, που έχει χαρακτηριστεί πολύ εύστοχα ως η Σαουδική Αραβία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και χώρα που ο λαός της έχει παράδοση στο φιλειρηνικό κίνημα, αντιθέτως μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στη διπλωματία εναντίον της χρήσης πυρηνικής ενέργειας και των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Γιατί η χώρα μας δεν αντιτίθεται σαφώς και εμπράκτως στα πυρηνικά όπλα;     Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αποχή;

2. Σκοπεύει να  αναλάβει τις πρέπουσες πρωτοβουλίες ώστε

α. να περάσει η Ελλάδα στην ομάδα των χωρών που καταδικάζουν  εμπράκτως την χρήση των πυρηνικών και ζητούν τον πυρηνικό αφοπλισμό;

β. να αποκτήσει ηγετικό διπλωματικό ρόλο στην αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη;

Αθήνα, 13/11/2008

Οι ερωτώντες βουλευτές

Περικλής Κοροβέσης

Γιάννης Μπανιάς

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 10, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: