Θέμα: Χωρίς νομική υπόσταση οι ξένες εκκλησίες και τα δόγματα στην Ελλάδα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδεία και Θρησκευμάτων

Ο αριθμός των ατόμων που διαβιούν στην  χώρα μας, Ελλήνων ή ξένων, οι οποίοι ανήκουν σε άλλες θρησκείες και δόγματα πλην της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας είναι πλέον μεγάλος και μεγαλώνει συνεχώς με την διαρκή αύξηση των μεταναστών. Το καλοκαίρι μάλιστα, με την τουριστική κίνηση, ο αριθμός τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερος. Παρ’ όλα αυτά οι ξένες εκκλησίες στην Ελλάδα δεν έχουν νομική προσωπικότητα και, άρα, δυσκολεύονται και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των μελών τους και να προβούν σε δικαιοπραξίες. Δίνουμε ως  παράδειγμα την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας, που αριθμεί  περί τις 350 χιλιάδες μελών, και η οποία εδώ και μισό τουλάχιστον αιώνα ζητά την λύση αυτού του προβλήματος.  Μια ειδική επιτροπή νομικών και εκπροσώπων της καθολικής Εκκλησίας που έχει συστήσει εδώ και καιρό το ΥΠΕΠΘ για να μελετήσει το θέμα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις εργασίες της, όπως  απάντησε το υπουργείο (122438 ΙΗ/19.10.2008), σε σχετική ερώτηση του συναδέλφου Αλέκου Αλαβάνου (αρ. κατ. 6055/22.09.2008)  προ εξαμήνου, κάτι που εξακολουθεί να ισχύει και έως σήμερα.

Το πρόβλημα θα λυνόταν  αν όλες οι θρησκευτικές κοινότητες (καθολικών, προτεσταντών, μουσουλμάνων κτλ), με διαγνωσμένο τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την αυτοτέλεια, όπως πιστοποιείται κυρίως από την διάρκεια και την ύπαρξη συγκροτημένου δόγματος, για το οποίο μπορεί να πληροφορηθεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, με την εξαίρεση βεβαίως θρησκευτικών κοινοτήτων που διαδίδουν και ακολουθούν μισαλλόδοξες πρακτικές, γίνονταν Ν.Π.Ι.Δ. με εγγραφή σε ειδικό δημόσιο βιβλίο, κατόπιν απόφασης Εφετείου,  προς το οποίο θα έχει προηγουμένως απευθυνθεί αίτηση της συγκεκριμένης  ένωσης με τη συστατική πράξη και το καταστατικό της ένωσης, υπογεγραμμένα από τους ιδρυτές της.  Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική πολιτεία εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία που κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος (και ειδικά από τις παρ. 1 και 2) αλλά και η κάθε θρησκευτική κοινότητα καθορίζει κατά το δοκούν τα οργανωτικά της ζητήματα, με τον όρο οι πράξεις της να μην έρχονται σε αντίθεση με στο ελληνικό Σύνταγμα  και τους νόμους της χώρας.

Το θέμα αυτό δεν σχετίζεται απλώς με το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας που πιστεύει στις αρχές της πολυπολιτισμικότητας, της ελευθερογνωμίας και του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Άλλωστε η ελληνική πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει το συντομότερο το ζήτημα, επειδή και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κων/πολης  αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα και η Ελλάδα, ορθώς, αιτείται την άμεση επίλυσή του.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται να εισηγηθεί μια νομοθεσία, σύμφωνη με τις αρχές της ανεξιθρησκίας και τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, που να ρυθμίσει άπαξ και διά παντός τη νομική υπόσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων της Ελλάδας (Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας, προτεσταντικά δόγματα, μουσουλμανική θρησκεία κα) έτσι ώστε να έχουν σαφή νομική υπόσταση και κατοχυρωμένες τις αναγνωρισμένες από το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου ελευθερίες τους;

Αθήνα, 12 /03/2009

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 10, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: