Ανισότητα=εγκληματικότητα και τρέλα 24-4-2009

Οι κοινωνίες διαμορφώνονται από αυτό που κάνουμε και όχι από αυτό που ισχυριζόμαστε πως είμαστε. Το «Εμείς οι Ελληνες» έχει το αντίστοιχο του «Εμείς οι Μακεδόνες», όπως το ίδιο ισχύει και για τις θρησκείες: «Εμείς οι ινδουιστές» με το ανάλογο «Εμείς οι μουσουλμάνοι» π.χ. στην Ινδία. Ή ακόμα στο στερεότυπο, «έτσι είναι οι Εγγλέζοι», έτσι είναι Γερμανοί κ.ο.κ., που δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή ρατσισμού που χρησιμοποιείται ακόμα και από αντιρατσιστές διανοούμενους της Αριστεράς, κυρίως από αυτούς που έχουν ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και υποτίθεται πως ξέρουν καλά τη χώρα που έζησαν («κωλογάλλοι», «κωλοβέλγοι» κ.λπ.).

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά σε κάθε λαό. Αυτό που λέμε «εθνική νοοτροπία» διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες που δεν έχουν σχέση με τη φυλή, αν υποθέσουμε πως αυτό το ανύπαρκτο πράγμα υπάρχει ακόμα στις σημερινές πολυεθνικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Για φυλή μπορούμε να μιλάμε για τον Αμαζόνιο. Για μια φυλή των Νεοϋορκέζων όμως; Μόνο ποιητική αδεία μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Η νοοτροπία ενός έθνους διαμορφώνεται από την Ιστορία του, την παράδοσή του, τη θρησκεία του, την παιδεία του, το οικονομικό του επίπεδο και μια σειρά από άλλους παράγοντες. Οχι πάντως από το αίμα. Τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα έχουν ακριβώς την ίδια νοοτροπία με μας, όπως και τα παιδιά τα δικά μας που γεννήθηκαν στο εξωτερικό έχουν τη νοοτροπία της χώρας όπου γεννήθηκαν, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση που κράτησαν τη μητρική τους γλώσσα.

Αν σε κλέψει κάποιος Πακιστανός δεν το κάνει γιατί είναι η φυλή του τέτοια, αλλά γιατί ζει σε άνισες κοινωνίες. Μια θαυμάσια μελέτη1 γι’ αυτό κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αγγλία με το θέμα των ανισοτήτων. Οι συγγραφείς της για πολλά χρόνια ανέλυσαν αυτό το θέμα και ανέτρεξαν σε κάθε δυνατή πηγή. Από τον ΟΗΕ μέχρι την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πηγές από κάθε ανεπτυγμένη χώρα. Τα στοιχεία που διαθέτουν είναι αδιαμφισβήτητα. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην πρώτη σειρά των ανισοτήτων. Με τις λιγότερες ανισότητες χώρες είναι η Ιαπωνία και οι Σκανδιναβικές χώρες και στο ενδιάμεσο Καναδάς, Αυστραλία και Ευρώπη. Οι ανισότητες πέρα από την εγκληματικότητα που δημιουργούν έχουν επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία. Περίπου το 25% των Βρετανών και των Αμερικανών έχουν σοβαρά ψυχικά νοσήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ τα αντίστοιχα προβλήματα έχει μόνο το 10% σε χώρες όπως οι Ιαπωνία, Γερμανία, Σουηδία και Ιταλία. Και το απλό ερώτημα που τίθεται για τον καθένα είναι τι σόι ανάπτυξη είναι αυτή που απαιτεί ως προϋπόθεση το ένα τέταρτο του πληθυσμού να είναι ψυχικά άρρωστοι; Για την Ελλάδα δεν έχω στοιχεία. Αλλά αν κρίνω από αυτά που βλέπω γύρω μου δεν πρέπει να είμαστε πρότυπα ισότητας. Η βία είναι παντού διάχυτη, ο φόβος έχει μπει στην καθημερινή μας ζωή και όλοι φοβούνται για το κεφάλι τους ή το πορτοφόλι τους. Για την παράνοια ας μη μιλήσουμε. Και η τηλεόραση σαδιστικά καλλιεργεί αυτό το κλίμα. Αλλά τελικά ποιος ασκεί βία και ποιος την προκαλεί; Εμείς που έχουμε ή αυτοί που δεν έχουν τίποτα;

Μια νέα κοπέλα, 23 χρόνων, διέθετε αμάξι. Περνούσε από την Ομόνοια και σε ένα φανάρι κάποιος άθλιος Ιρακινός (δεν ξέρουμε πόσοι μπορεί να έχουν σκοτωθεί από την οικογένειά του) προσπαθεί να της κλέψει την τσάντα. Η νεαρή τού πιάνει το χέρι στο τζάμι, ανοίγει ταχύτητα μέχρι να του σπάσει το πόδι. («Ε» 30.9.09). Η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη, ο νεαρός νοσηλεύεται περιμένοντας την απέλασή του.

1. The spirit level: Why more equal societes almost always do better. By Richard Wilkinson and Kate Pickett. Εκδόσεις Allen Lane (Το πνευματικό επίπεδο: Γιατί οι πιο ισότιμες κοινωνίες σχεδόν πάντοτε λειτουργούν καλύτερα). Ας ελπίσουμε πως κάποιος εκδότης θα ενδιαφερθεί να δώσει στους Ελληνες αναγνώστες αυτό το βιβλίο που ίσως τους βοηθήσει να μην ψηφίζουν οι ίδιοι τις ανισότητες αυτής της κοινωνίας.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 19, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: