Η ανεργία τρέφει την ακροδεξιά 6-3-2009

Οι πραγματογνώμονες είναι πολλών ειδών. Αλλά αυτό το επάγγελμα έχει ένα κενό. Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί πραγματογνώμονες συλλαλητηρίων. Αλλα νούμερα δίνουν οι διαδηλωτές, άλλα η αστυνομία. Και τα ΜΜΕ, ανάλογα με τις πολιτικές τους προτιμήσεις, καθορίζουν και τον αριθμό των διαδηλωτών. Από μία συγκυρία βρέθηκα αυτόπτης μάρτυς σχεδόν όλων των συγκεντρώσεων που έγιναν μπροστά από τη Βουλή τους τελευταίους 17 μήνες. Ελάχιστες από αυτές είχαν τον όγκο και τη δυναμική ενός συλλαλητηρίου που με τη μαζικότητά του θα μπορούσε να θέσει ένα πολιτικό θέμα στην κυβέρνηση. Οι περισσότερες είχαν ένα αριθμό που κυμαινόταν από μερικές δεκάδες ώς μερικές εκατοντάδες, όσο σοβαρό και πραγματικό να ήταν το θέμα τους.

Ασχετα από τον όγκο τους, όλες είχαν την ίδια πατέντα. Εκλειναν το δρόμο, διακόπτοντας την ήδη προβληματική κυκλοφορία (αν και κάποιος θα μπορούσε να με αντικρούσει με το επιχείρημα των συγκοινωνιολόγων πως η Αθήνα είναι πάντα μπλοκαρισμένη). Το δεύτερο είναι πως πάντα βρίσκεται ένας αρχηγός που μιλάει παθιασμένα και με στόμφο, χωρίς να πάρει υπόψη του αν τον ακούει κανείς. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που παίρνει το λόγο κάποιος που έχει κάτι να πει (κυρίως όσοι προέρχονται από κινήματα). Η κοινή λογική λέει πως όταν για ένα πρόβλημα μπορούμε να κινητοποιήσουμε κάποιες δεκάδες ανθρώπους, δεν μας χρειάζεται το Σύνταγμα αλλά κάποιο θέατρο. Και εδώ εγώ βρίσκω ένα πολιτικό πρόβλημα. Επιβεβαιώνουμε μόνοι μας την αδυναμία του κινήματος που αντί να το ενισχύουμε, το φαντασιώνουμε, ίσως για να αισθανθεί κάποιος ηγέτης. Και η σύγχυση του φαντασιακού και του πραγματικού στην πολιτική μπορεί να δώσει από τραγελαφικά αποτελέσματα έως τραγικά.

Επισήμως η ανεργία στην Ε.Ε. φέτος και του χρόνου θα φτάσει το 10%. Δηλαδή 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους. Θα βρεθούν ως άνεργοι μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα. Με δεδομένη τη φαύλη κατάσταση στα εργατικά συνδικάτα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, η οργή των ανέργων δεν θα στραφεί εναντίον των κυβερνήσεων που επέλεξαν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, ούτε καν θα ξέρουν στην πλειονότητά τους τι σημαίνει αυτό, αλλά θα στραφούν εναντίον στο μετανάστη που έχει δουλειά. Για τους άνεργους ο μετανάστης έχει πάρει τη θέση του απεργοσπάστη. Ηρθε από τη χώρα του και μας πήρε δουλειά που ήταν δικιά μας. Και αυτή η έννοια της «ιδιοκτησίας της δουλειάς» είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και επικίνδυνη. Τα κινήματα της Ακρας Δεξιάς, με πρώτο διδάξαντα τον Λεπέν, λάνσαραν το σύνθημα «Ενας μετανάστης λιγότερος, μια θέση εργασίας περισσότερη για τους Γάλλους». Και αυτό το επιχείρημα πιάνει γιατί μοιάζει λογικοφανές. Οι αναλύσεις που λένε πως η εισροή ξένου εργατικού δυναμικού στη χώρα είναι η πιο κερδοφόρα επένδυση και συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ, όπως είναι και οι ίδιοι οι μετανάστες που εμποδίζουν νέα κύματα μεταναστών από τις χώρες καταγωγής τους με τα εμβάσματα που στέλνουν στα σπίτια τους, θεωρείται ακατάληπτο και κουλτουριάρικο. (Τα εμβάσματα που στέλνουν οι Αφρικανοί μετανάστες στη χώρα τους είναι πιο υψηλά από την οποιαδήποτε ξένη βοήθεια).

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως οι μετανάστες που ήρθαν και βρήκαν τη θέση τους στην αγορά εργασίας δεν θα φύγουν. Μπορεί να φύγουν όταν πάρουν τη σύνταξή τους, όπως έκαναν και οι Ελληνες μετανάστες κυρίως στην Ευρώπη, αλλά τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους θα μένουν, γιατί απλά δεν έχουν άλλη πατρίδα. Και είναι αυτοί που πληρώνουν τη δική μας σύνταξη, δεδομένης της υπογεννητικότητας των Ελλήνων. Αν από τώρα δεν δούμε το πρόβλημα και δεν πάρουμε μέτρα, τότε όλοι θα έχουμε συνεισφέρει στην επώαση του αβγού του φιδιού. Ηδη έχουμε κάποιες συμπεριφορές που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 19, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: