Η απαξίωση της πολιτικής 21-4-2009

Αν δεν είχα ίδια εμπειρία, ουδέποτε θα μπορούσα να φανταστώ τι σχολιανά ακούν οι βουλευτές, ακόμα και στην ίδια την εκλογική τους περιφέρεια. Στερεότυπες εκφράσεις, όπως «όλοι τους είναι ίδιοι», «όλοι τους τα αρπάζουν», «μόνο για το μισθό τους ενδιαφέρονται», έχουν γίνει εθνικά συνθήματα. Και καλά να το δεχτεί κανείς αυτό σαν μια έκφραση λαϊκής δυσαρέσκειας προς την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, μπορεί να γίνει κατανοητό, δεδομένου του πολιτικού επιπέδου αυτού του λαού. Αλλά να το διαβάζεις αυτό από έγκυρους δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, στα λεγόμενα σοβαρά έντυπα, είναι ένα φαινόμενο που χρειάζεται ανάλυση.

Κανείς δεν αμφισβητεί πως πολιτική και διαφθορά γεννήθηκαν μαζί. Η εξουσία, όχι αναγκαστικά πολιτική, δημιουργεί μια ασπίδα στο ανασφαλές άτομο, που δεν γνωρίζει τον εαυτό του και ταυτίζεται με κάποιο «υπερεγώ» (με την ψυχαναλυτική έννοια του όρου, που δεν σημαίνει υπερτροφικό εγώ, αλλά ταύτιση με μια άλλη αρχή, που δεν είμαστε εμείς, π.χ. πατέρας, κόμμα, ιδεολογία, θρησκεία, κ.λπ.). Η διαφθορά δεν είναι κάποιο ηθικό παράπτωμα για τον διεφθαρμένο. Αρπάζει τα χρήματα, γιατί νομίζει πως τα αξίζει και θεωρεί την πράξη του τελείως φυσιολογική, ορίζοντας την αμοιβή που θεωρεί πως αξίζει.

Αλλά αυτή η συλλήβδην ταύτιση πολιτικής και διαφθοράς είναι η θεμελιώδης θεωρία όλων των πραξικοπηματιών που εμφορούνται από ολοκληρωτικές αντιλήψεις. Η συλλογική ευθύνη είναι ναζιστικό γνώρισμα και ο κάθε πολιτικός έχει τη δική του ευθύνη, άσχετα αν τελικά παίρνει την ευθύνη της κομματικής γραμμής και ψηφίζει αυτά με τα οποία διαφωνεί. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Οταν ομαδοποιούνται, στην ουσία παραβιάζουν τον κανονισμό της Βουλής. Και εδώ πρέπει να ψέξουμε τα κόμματα που λειτουργούν με ένα είδος «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού». Ο αρχηγός και το περιβάλλον γίνονται το αντίστοιχο του γενικού γραμματέα και του «πολίτ μπιρό» των Κ.Κ.

Αλλά το πρόβλημα της λειτουργίας των κομμάτων, που είναι υπαρκτό, δεν απασχολεί τα μίντια.

Από την προσωπική μου εμπειρία έχω συναντήσει αξιόλογους ανθρώπους σε όλα τα κόμματα. Σε μερικές περιπτώσεις δεν ξέρεις ποιο είναι το δεξιό και ποιο το αριστερό στην κλίμακα ένα προς δέκα, π.χ. αν κάποιος είναι υπέρ της αντιαπαγόρευσης των ναρκωτικών και κάποιος κατά. Ο πρώτος είναι πολιτικά δεξιά. Ο δεύτερος ανήκει στην Αριστερά. Τι μετράει; Η πολιτική του αναφορά ή η συγκεκριμένη θέση; Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει Αριστερά και Δεξιά. Το δύσκολο είναι πώς καθορίζονται. Με πολιτικά κριτήρια ή με κοινωνικά κριτήρια; Και αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα, που δεν απασχολεί τα ΜΜΕ. Π.χ. οι θέσεις του ΚΚΕ για μια σειρά από θέματα (αυτονομία κινημάτων, ομοφυλόφιλοι, ναρκωτικά, κ.λπ.), είναι αριστερές ή δεξιές;

Η κριτική της εξουσίας, των θεσμών και των πολιτικών είναι μια ύψιστη κατάκτηση της Δημοκρατίας και λειτουργικό της στοιχείο. Σαν κοινωνία έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε τα στραβά της πολιτικής. Και υπάρχουν πολλά. Εχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε όλες τις πράξεις των πολιτικών. Ακόμα και για τον τρόπο που λειτουργεί η ίδια η Βουλή ή ακόμα και, γιατί όχι, το ίδιο το σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Για μένα όλα αυτά δημιουργούν προϋποθέσεις ενός γόνιμου διαλόγου, που θα μας κάνει όλους να τα ξανασκεφθούμε από την αρχή. Αλλά στο σημείο που όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι και η ίδια η πολιτική είναι διεφθαρμένη, τότε αναιρούμε την έννοια της πολιτικής, που είναι ο διάλογος, το επιχείρημα και ο ορθός λόγος. Η απαξίωση της πολιτικής στο σύνολό της είναι η προπαγάνδα για ένα ακροδεξιό πραξικόπημα. Ας διαβάσουμε ξανά τα χουντικά κείμενα και τις θεωρίες τους, μήπως δούμε πως λέμε με δικά μας λόγια αυτά που έλεγαν και αυτοί.

Και αυτό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για κάποιους δημοφιλείς τηλεαστέρες.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 19, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: