Θέαμα σε επίπεδο αρχηγών 15-5-2009


Υπάρχει ένας καθιερωμένος θεσμός στη Βουλή που λέγεται «Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών». Αν εξετάσουμε σημειολογικά αυτόν τον όρο, ίσως καταλήξουμε σε ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα. Κατ’ αρχήν η ίδια η Βουλή παραδέχεται πως όλα τα κόμματα της Βουλής είναι «αρχηγοκεντρικά», συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων της Αριστεράς, που αποδέχονται αυτόν τον όρο και συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις, παρά τις διακηρύξεις τους, περί οργάνων και συλλογικοτήτων. Οι πέντε αρχηγοί δέχονται το οργουελικό αξίωμα πως «όλοι οι βουλευτές είναι ίσοι, αλλά μερικοί βουλευτές είναι πιο ίσοι από τους άλλους». Και για να προχωρήσουμε λίγο παραπάνω το συλλογιαμό του Οργουελ, θα δούμε πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε μερικές συνεδριάσεις του είναι αυστηρά διαιρεμένο στα δύο: στους θεσμοθετημένους αρχηγούς-πρωταγωνιστές και στους κομπάρσους βουλευτές-χειροκροτητές, που πρέπει να γοητεύονται από αυτό το θέαμα και προσέρχονται μαζικώς, παρ’ όλο που η παρουσία τους δεν είναι υποχρεωτική.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι κατά οποιουδήποτε διαλόγου που έχει προϋποθέσεις διαλόγου. Και αν θέλουν οι αρχηγοί των κομμάτων διάλογο, θα μπορούσαν να βρεθούν κάπου διακριτικά να τα πουν. Και ας έκαναν μετά κάποιες ανακοινώσεις. Αλλά αυτός ο διάλογος είναι δημόσιος και μπορεί να τον παρακολουθήσει ο καθένας live, φτάνει να μπορεί να πιάσει το κανάλι της Βουλής. Και όλοι μας έχουμε προσέξει πως δεν γίνεται κανένας διάλογος. Είναι πέντε μονόλογοι που δεν διασταυρώνονται πουθενά. Μπορεί να υπάρχουν αξιοπρόσεκτες παρατηρήσεις από τη μεριά της αντιπολίτευσης και εύστοχες παρεμβάσεις από την πλευρά του κ. πρωθυπουργού. Αλλά στην ουσία αυτός ο διάλογος έχει ένα μόνιμο και σταθερό σημαινόμενο που ξεπερνάει την πολιτική και γίνεται αντικείμενο της ψυχανάλυσης. Μήπως πρέπει να το δούμε σαν μια εκδοχή της κλασικής «σαδομαζοχιστικής» σχέσης; Οι αρχηγοί «μαλώνουν» τον πρωθυπουργό και αυτός μοιάζει να το απολαμβάνει.

Σίγουρα οι παραπάνω παρατηρήσεις μου είναι εμπειρικές και μπορεί να είναι εκτός φροϊδικής λογικής. Και εδώ θα είχε ενδιαφέρον κάποια παρέμβαση των ειδικών για τη συμπεριφορά των πολιτικών υπό το πρίσμα της ψυχανάλυσης. Με δεδομένο αυτό το κενό, θα κάνω μια απόπειρα να εξηγήσει το κλείσιμο της Βουλής με ψυχαναλυτικούς όρους ή τουλάχιστον με αυτά που έχω καταλάβει εγώ από τον Φρόιντ.

Οταν το παιδί κάνει μια αταξία ή τουλάχιστον κάνει κάποια παράβαση του «σωστού οικογενειακού κώδικα», φοβάται την τιμωρία. Αντί να διεκδικήσει το δίκιο του ή να αιτιολογήσει την πράξη του, δέχεται τη γονική εξουσία ως αρχή, ενοχοποιεί τον εαυτό του και θέλει να αποφύγει την τιμωρία. Και τι κάνει; Κρύβεται. Είναι συνήθως οι περιπτώσεις που χάνουμε το παιδί μας και αυτό μπορεί να βρίσκεται κάτω από το κρεβάτι. Αυτή τη συμπεριφορά διαπίστωσα και στην απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει τη Βουλή. Ηθελε να κρυφτεί από τα σκάνδαλα που τρέχουν και πίστεψε πως αυτό το «κρύψιμο» αναιρεί και την «τιμωρία», γιατί αυτό είναι το νόημα κρυψίματος.

Αυτή η συμπεριφορά κάνει τον πρωθυπουργό συμπαθή. Και αν κανείς τον προσέξει την ώρα που κάθεται στο έδρανο, μοιάζει περισσότερο να χαίρεται, παρά να θίγεται με αυτά που του προσάπτουν. Και σαν μαθητής που βαριέται το μάθημα, ξεφυλλίζει και κανένα περιοδικό για να περάσει η ώρα. (Και δεν είναι ο μόνος που το κάνει). Και όταν έρχεται η ώρα να πει το μάθημά του -κατά κανόνα όλοι οι λόγοι των αρχηγών είναι γραμμένοι από τους συνεργάτες του- σου δίνει την αίσθηση πως βιάζεται να τα πει για να φύγει. Ολοι μας κουβαλάμε την παιδική ηλικία μας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενήλικη ζωή μας. Και είμαστε καθηλωμένοι σε κάποιο από τα τρία στάδια της παιδικής μας ηλικίας που ανακάλυψε ο Φρόιντ. Στο στοματικό, στο πρωκτικό ή στο φαλλικό. Σε ποιο στάδιο να είναι ο κ. πρωθυπουργός; Δύσκολη η απάντηση. Οπου και να βρίσκεται, σίγουρα δεν είναι στο στάδιο του ενήλικου για να αναλάβει τις όποιες ευθύνες του αναλογούν.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 19, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: