Μια αθόρυβη επανάσταση 27-3-2009

Διαβάζουμε εντυπωσιακά νούμερα για την ανεργία, αλλά δεν μπορούμε να σχηματίσουμε εικόνα. Για το 2009, ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τα 240 εκατομμύρια. Και περίπου ο μισός ενεργός πληθυσμός του πλανήτη δεν κερδίζει παραπάνω από δύο ευρώ την ημέρα. Ο άνθρωπος μπορεί να καταλάβει καλά μια συμφορά, όταν μπορεί να τη συγκρίνει με μια βιωμένη εμπειρία. Ολοι σε κάποια φάση στη ζωή μας έχουμε υποστεί τη βία της ανεργίας. Κατά κανόνα το εκλαμβάνουμε σαν μια προσωπική ατυχία στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη, σαν προσωπική αποτυχία. Νιώθεις σκουπίδι και συμπεριφέρεσαι σαν σκουπίδι πριν καταλήξεις πραγματικό σκουπίδι από την πρέζα ή το αλκοόλ.

Είναι πια αδιαμφισβήτητο γεγονός πως τα μεγάλα κοινωνικο-πολιτικά καθεστώτα, όπως τα γνωρίσαμε στον εικοστό αιώνα, απέτυχαν όλα. Ο κομμουνισμός, όπως τον γνωρίσαμε στην ΕΣΣΔ, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από έναν κρατικό καπιταλισμό που προσαρμόστηκε στα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, δηλαδή αυτά τα κόμματα που διεκδικούσαν την κληρονομιά του Μαρξ και του Ενγκελς, μετεξελίχθηκαν σε ακραία φιλελεύθερα κόμματα. Και ο ίδιος ο καπιταλισμός, που στηριζόταν στο δόγμα της ελευθερίας της αγοράς και της αυτορύθμισης, διέλυσε την ίδια την αγορά. Η φτώχεια και η ανεργία αναστέλλουν τη λειτουργία της αγοράς γιατί ο καταναλωτής χάνει την αγοραστική του δύναμη.

Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα μέτρα ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, αλλά στην ουσία τους όλα έχουν την ίδια λογική. Δεν επενδύουν στη φτώχεια δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, που αυτές θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τον Δημόσιο Τομέα (νοσοκομεία, σχολεία, συγκοινωνίες, περιβάλλον κ.λπ.). Ενισχύουν το ίδιο το κεφάλαιο, για να συνεχίσει την ίδια πολιτική του κέρδους που έφερε στην ανθρωπότητα το σημερινό κραχ, που μπορεί να οδηγήσει και σε πτώχευση των ίδιων των χωρών. Ηδη κάποιες κυβερνήσεις στην Ευρώπη έπεσαν κάτω από την πίεση λαϊκών κινητοποιήσεων και πιθανότατα να δούμε και άλλες να ακολουθούν την ίδια πορεία.

Εν τούτοις, όπως επισημαίνει ο Ignacio Ramonet («Κ.Ε.» 22.3.08), κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής «θα γλιτώσουν τα χειρότερα». Και αυτές είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Βενεζουέλα, η Βολιβία και το Εκουαδόρ. Ποιο είναι το μυστικό τους; Εδώ και δέκα χρόνια συντελείται μια αθόρυβη επανάσταση στη Λατινική Αμερική. Αριστερές κυβερνήσεις, που εκλέχθηκαν δημοκρατικά, έχουν ήδη δημιουργήσει τη δική τους Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) και υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα για την Τράπεζα του Νότου (αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας), αποδέσμευση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Αγωγός (πετρελαίου) του Νότου. Και όλα αυτά μέσα σε μια πορεία για την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών του Νότου, με το πρόγραμμα ALBA (Εναλλακτική Μπολιβαριανική Προοπτική για την Αμερική). Κινητήρια δύναμη για όλα αυτά η Βενεζουέλα και ο πρόεδρός της Τσάβες, που φιλοδοξεί να χτίσει τον οσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των χωρών είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και του αναλφαβητισμού. Στήσιμο κατάλληλων μηχανισμών για την εξάλειψη των ασυμμετριών και των ανισοτήτων, σε αυτές τις χώρες που τα δικτατορικά καθεστώτα και οι αυταρχικές κυβερνήσεις είχαν χαρίσει τον πλούτο της κάθε χώρας σε λίγες οικογένειες και στις πολυεθνικές και είχαν βυθίσει τους λαούς τους στην απόλυτη φτώχεια. Τώρα ο πλούτος αυτός επενδύεται στην κοινωνία. Και κανείς δεν μιλάει για την έλευση του Παραδείσου στη Γη. Αλλά μπορεί κανείς να δει σταθερά βήματα που οδηγούν στην έξοδο από την Κόλαση.

Στην Ελλάδα λίγα πράγματα μαθαίνουμε για τη Λατινική Αμερική. Στην κοινή συνείδηση είναι κάτι μακρινό που δεν μας αφορά. Και δεν είναι τυχαίο πως ό,τι μαθαίνουμε είναι διαστρεβλωμένο από τη μαύρη προπαγάνδα. Π.χ. ο Τσάβες έκανε δεκαπέντε δημοψηφίσματα σε δέκα χρόνια. Πόσα δημοψηφίσματα έχει κάνει η Ελλάδα;

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 19, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: