Του στραβού κράτους οι τρίχες τού φταίγανε 1 2-5-2009

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρης, πρέπει να αισθάνεται πολιτικά δικαιωμένος, τουλάχιστον για κάποιες απόψεις του που έγιναν κυβερνητική πολιτική. Η μικρή του κοινοβουλευτική ομάδα είναι εξαιρετικά δραστήρια. Και αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Ροντούλης κατέχει το ρεκόρ των αγορεύσεων στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και δεν πτοείται ακόμα και όταν αυτή είναι άδεια και αυτοί που τον ακούν προσεκτικά είναι μόνο οι πρακτικογράφοι της Βουλής. Εχουν γραφτεί πολλά για το κόμμα του ΛΑΟΣ, αλλά λίγο έχει σχολιαστεί η βαθύτερη φιλοσοφία του, που είναι ο φονταμενταλισμός της Δεξιάς.

Οπως όλοι οι φονταμεταλιστές, γυρνούν πάντα στις ρίζες του δόγματος που πρεσβεύουν και ψάχνουν να βρουν πού έγιναν τα λάθη και γιατί απομακρύνθηκαν από τις αρχικές σωστές δοξασίες. Με άλλα λόγια: η αρχική αλήθεια ήταν δεδομένη και διαψεύστηκε από ανίκανους επιγόνους.

Ενας τέτοιος επίγονος της Δεξιάς είναι για το ΛΑΟΣ η Ν.Δ. Αλλοτε με ύφος πατέρα, ενίοτε με στιλ κομμουνιστικού ινστρούχτορα ή ακόμα με το απλό λαϊκό μυαλό, ο ΛΑΟΣ προσπαθεί να καθοδηγήσει τη Ν.Δ. και να την επαναφέρει στο σωστό δρόμο. Στην ουσία είναι ένα κόμμα συμπολίτευσης, που σε κάποια σημεία διαχωρίζεται από την κυβερνητική πολιτική, αλλά στην ουσία τη στηρίζει. Είναι γνωστή η θέση του ΛΑΟΣ σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία. Ο ΛΑΟΣ θα της δώσει μεγαλύτερη πλειοψηφία, από αυτή που είχε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πιθανότατα χωρίς πολιτικά ανταλλάγματα. Μια καρέκλα υπουργού είναι ένα ασήμαντο κέρδος, μπροστά στο ηθικό-πολιτικό κέρδος.

Οι θέσεις του ΛΑΟΣ για τη βία έγιναν πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Οπως διαπιστώσαμε όλοι, και μας το διαβεβαίωσε ο ίδιος ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, ήταν μια υποκλοπή των απόψεων του ΛΑΟΣ, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί στα δελτία Τύπου του κόμματός του. Ετσι η Ν.Δ. έκανε κυβερνητική πολιτική τον εξής παραλογισμό: «Καμία κατανόηση για πράξεις βίας, καμία δικαιολογία στα όποια κίνητρα της βίας, καμία ανοχή στον εξτρεμισμό και στη βία». Αυτή η αντιεπιστημονική θέση ανατρέπει όλα τα κεκτημένα των κοινωνικών επιστημών και βγάζει συλλήβδην τους ποινικολόγους ηλίθιους. Για να καταπολεμηθεί η βία πρέπει να ξέρουμε τα αίτιά της. Με το να καταπολεμούμε τα συμπτώματά της, στην ουσία αναπαράγουμε τη βία με πρόσχημα την καταπολέμησή της. Για να καταπολεμήσουμε τη βία πρέπει να κατανοήσουμε γιατί αλλού δημιουργείται αυτό το φαινόμενο και αλλού όχι. Η βία είναι πάντα αδικαιολόγητη; Τι κάνει κάποιος αν βρεθεί σε νόμιμη άμυνα; Τι προβλέπει ο εν ισχύι Ποινικός Κώδικας και γιατί βάζει ο νομοθέτης τόσες αποχρώσεις; Ακόμα και οι διακηρύξεις του ΟΗΕ δικαιολογούν τη βία σε περίπτωση ξενικής κατοχής ή κατάλυσης της Δημοκρατίας. Ο εξτρεμισμός και η βία μήπως είναι μια αυθόρμητη μη πολιτική πράξη, που θέλει, ματαίως βέβαια, να αμυνθεί σε μια ασυγκρίτως υπέρτερη κρατική βία; Αυτό βέβαια αφορά βίαιες κινητοποιήσεις κοινωνικών στρωμάτων και όχι προσωπικές πράξεις ατομικής τρομοκρατίας. Αυτό είναι αντικείμενο ανάλυσης των ψυχαναλυτών και όχι των κοινωνικών επιστημών (μιλάμε για το φαινόμενο Νετσάγιεφ).

Προφανώς το δίδυμο Καρατζαφέρη-Καραμανλή δεν ενδιαφέρεται να κατανοήσει το φαινόμενο της βίας. Τα εργατικά ατυχήματα είναι βία. Κάθε χρόνο έχουμε δεκάδες νεκρούς μόνο και μόνο γιατί έκαναν ένα μεροκάματο και το αφεντικό, για λόγους περικοπών, δεν διασφάλισε τις απαραίτητες ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Η βία της ασφάλτου, που αφανίζει μια κωμόπολη κάθε χρόνο, δεν είναι μια σφαγή αμάχων από το ίδιο το κράτος που δεν κάνει δρόμους και δεν εκπαιδεύει οδηγούς; Για να μη μιλήσουμε για τη βία που δέχονται οι άνεργοι και οι άστεγοι, οι νέοι χωρίς μέλλον ή οι απόμαχοι, που βλέπουν τους κόπους και τις θυσίες μιας ζωής, να τους μετατρέπουν σε ένα είδος οικογενειακών ζητιάνων. Οχι, αυτοί οι άνθρωποι της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ δεν έχουν καταλάβει το φαινόμενο της βίας και είναι ανίκανοι να το αντιμετωπίσουν. Με άλλοθι τη βία κάποιων διαδηλωτών, το κράτος ζητάει το μονοπώλιο της βίας και της γενικευμένης κρατικής καταστολής σε κάθε νόμιμη και συνταγματική διεκδίκηση. Και αυτό είναι επικίνδυνο.

1. Παραφθορά λαϊκής παροιμίας

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 19, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: