Διαμάχη κόμματος (καυγάς περί παπλώματος) 22-3-09

Ενα καλό που μας έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ανακάτεψε την τράπουλα. Σπάσαμε τα στεγανά μας και γνωρίσαμε συντρόφους από άλλες συνιστώσες, ανένταχτους και στην αρχή τουλάχιστον πολλούς Πασόκους. Αυτό που είχε ενδιαφέρον ήταν η αίσθηση πως όλους αυτούς τους ανθρώπους τους είχα ξαναδεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο ακόμα και σε χώρες που είμαι ξένος και τυχαίνει να πάω σε κάποια συγκέντρωση δικών μας. Από ότι φαίνεται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται, όταν συναντιούνται για κάποιο σκοπό, ήδη διαμορφώνουν κάποια άτυπη κοινότητα και αισθάνονται, έστω και στιγμιαία μέλη της.
Είναι κοινή η διαπίστωση, εκτός από τα δημοσκοπικά ποσοστά μας, πως έχουμε «κάτσει». Αν συγκρίνω την πρώτη περίοδο, αμέσως μετά τις εκλογές, με την σημερινή κατάσταση, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ερχόντουσαν πολλοί στα γραφεία ή τηλεφωνούσαν και ρωτούσαν πως να βοηθήσουν. Σήμερα αυτό δεν γίνεται πια. Όσοι έρχονται είναι για κάποιο λόγο (κυρίως προβλήματα κλάδων ή κινημάτων). Κατά κανόνα είναι στρατευμένοι σε κάποιο περιβαλλοντικό κίνημα ή πρωτοβουλίες για μετανάστες ή για κάποιο εργασιακό πρόβλημα (από ντελίβερι πίτσας μέχρι ντελίβερι κουλτούρας).
Γιατί κάτσαμε; Δύσκολο το ερώτημα. Σε επίπεδο συνολικής πολιτικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν νομίζω πως είχαμε άλλη πολιτική γραμμή τότε και άλλη σήμερα. Σε γενικές γραμμές δείξαμε μια σταθερότητα στην παρέμβασή μας, αλλά κάποτε αφορούσε αυτό πολλούς, ενώ σήμερα αυτό αφορά μόνο εμάς. Χωρίς να έχω το φάρμακο «δια πάσα νόσον και πάσα μαλακία» μπορώ να αυτοσχεδιάσω και να μιλήσω για κάποιους λόγους που μας «κάτσιασαν». Και ο πρώτος λόγος είναι πως δεν καταλάβαμε τη δυναμική μας. Και ας χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από την ψυχανάλυση. Αν υποθέσουμε πως έχουμε τους αριθμούς 1, 2, 3 4… Η δυναμική τους δεν είναι το άθροισμά τους, δηλαδή δέκα, αλλά τι προκύπτει από τη σημασία που παίρνουν οι αριθμοί, όταν ο ένας τοποθετηθεί δίπλα στον άλλον. Και αυτό που μας δίνει δεν είναι 10 αλλά 1234. Αλλά αν ο κάθε αριθμός αρνηθεί τη νέα του σημασία τότε ξαναγινόμαστε 1η συνιστώσα, 2η συνιστώσα κ.ο.κ. Το οξυγόνο που ήρθε από τους ανένταχτους, κάηκε στα ντουμάνια της κάθε πρωτοποριακής σέχτας που θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ «μαζικό χώρο». Αυτή η διαπίστωση είναι άδικη και ελλιπής. Δεν θα το υποστηρίξω στο ντοκτορά μου γιατί θα με κόψει ο Άλκης Ρήγος (σε αυτά δεν χωράνε φιλίες), αλλά το λέω για την ανάγκη της προβοκάτσιας. Τα προβλήματα της κάθε συνιστώσας γίνονται προβλήματα όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Εν προκειμένω μιλάω για τον ΣΥΝ. Όλη αυτή η δημοσιότητα για το δίκιο της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας τι ενδιέφερε συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ;  Μου θύμισε τους στίχους του Λάκη Καραλή από το ’70 «Διαμάχη κόμματος, καυγάς περί παπλώματος». Σε καθαρό πολιτικό πεδίο τη διαφορά την βρήκα ασήμαντη (ψυχαναλυτικά μπορεί να είναι σημαντική, αλλά ακόμα δεν εκλέγουμε αρχηγό-ψυχαναλυτή). Εντούτοις τα ΜΜΕ μας παρουσίασαν σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και όλοι οι καλοί άνθρωποι μας ρωτούσαν τι έχουμε και τρωγόμαστε και γιατί δεν μπορούμε να τα βρούμε, τι στιγμή που τα έχει βρει το ΠΑΣΟΚ και πια είναι ενωμένο.
Το δυναμικό των ανένταχτων αποκλείστηκε. Όπως σωστά παρατηρεί ένας σύντροφος από τους ανένταχτους και μας λέει πως σε οποιοδήποτε σωματείο γίνει μέλος, έχει μια ψήφο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφαιρεί τα πολιτικά δικαιώματα των ανένταχτων. Και μοιάζει ειρωνικό να κάνουμε θεματικές για τα δικαιώματα. Αλλά είδα πως οι ανένταχτοι μαζεύουν υπογραφές για τα δικαιώματά τους και ήδη το κείμενο αυτό έχει γίνει δημόσιο. Πρωτοβουλία κατά την άποψή μου σωστή που σημειολογικά έχει και μια άλλη ερμηνεία. Ζητάει κανείς κάτι από μια εξουσία.  Ο ΣΥΡΙΖΑ εξουσία πάνω στους ανένταχτους;

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 24, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: