Ελπίδα στο σκοτάδι 22-02-09

Αν κάποιος θέσει το ερώτημα τι είναι οι μορφές πάλης και αναζητήσει την απάντηση από τα “τεκταινόμενα” σήμερα στην Ελλάδα θα συναντήσει μεγάλη ποικιλία “επαναστατικών προϊόντων”. Από πραγματικές βόμβες και καλάσνικοφ μέχρι γκαζάκια και μολότοφ ή θραύσεις υαλοπινάκων που είχαν την ατυχία να τοποθετηθούν σε μια βιτρίνα. Σε άλλο ράφι υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, οι πορείες, ακόμα και οι λιτανείες στη μνήμη του Στάλιν. Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία που θεωρεί πως παλεύει να αλλάξει τον κόσμο μέσα από τον μυστικισμό και με τη δύναμη της ψυχής. Αυτά αναφέρονται ενδεικτικά και ο κατάλογος θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγάλος.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν μια κοινή αφετηρία. Όλες θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και έχουν επιλέξει το δικό τους δρόμο γιατί πιστεύουν πως οι άλλες δραστηριότητες, εκτός από τη δικιά τους, δεν είναι αρκούντως επαναστατική. Άρα εχθρός μας. Το ΚΚΕ π.χ. που θέλει κάποτε και όταν έρθει η καλή ώρα να ανατρέψει τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό και να φέρει τον αυθεντικό σταλινισμό στην εξουσία έχει καταλάβει πως για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιος καθορίζει το επαναστατικό: Αυτό είναι εξαιρετικό απλό. «Αποφασίζουμε και διατάζουμε» πως είμαστε επαναστάτες. Δηλαδή η επανάσταση είναι η υποκειμενική απόφαση μιας ομάδας που παίρνει σειρά προτεραιότητας για να δικαιωθεί από την Ιστορία. Τι γίνεται όμως έξω από την ερμητικά κλειστή πόρτα του σεχταρισμού; Και ποιο είναι σήμερα το πραγματικό κίνημα που δρα άμεσα και ανατρέπει και αλλάζει αυτό που μπορεί να αλλάξει; Πιστεύω πως ζούμε στον αιώνα του Σιάτλ. Ο Γαλλικός Μάης ανέτρεψε την σταλινική εκδοχή του κινήματος. Ακολούθησε μια νέα Αριστερά που κι αυτή έφτασε στα όρια της. Και ακολούθησε η παγκοσμιοποίηση των αγώνων σαν απάντηση στην παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου. Αποκορύφωση αυτών των κινητοποιήσεων ήταν το Σιάτλ που καθόρισε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους αγώνες του 21ου αιώνα. Το πρώτο είναι η υιοθέτηση ενός αυστηρά μη βίαιου κώδικα. Άμεση δράση με κοινωνική και πολιτική ανυπακοή. Το δεύτερο είναι η δέσμευση σε μια άμεση δημοκρατία όπου οι αποφάσεις παίρνονται συναινετικά και οι παλιοί μεσσίες των αριστερίστικων οργανώσεων πάνε περίπατο. Όσοι έχουμε βρεθεί σε συνελεύσεις του Φόρουμ και ακούμε τους τενόρους της οργανωμένης «πρωτοπορίας» απορούμε πως οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν την γελοιότητά τους.
Κάποια αρθρογραφία μου σχετικά με αυτά τα θέματα δεν άρεσε σε κάποιους συντρόφους. Φυσικά σε κάποιους άλλους άρεσε. Πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει κάποιο αξεκαθάριστο θέμα στις γραμμές μας. Και προτείνω λύση. Να διαβάσουμε το υπέροχο βιβλίο της Rebegga Solnit «Ελπίδα στο σκοτάδι» (εκδόσεις Οκτώ). Συγγραφέας και ακτιβίστρια που την έχουν παρομοιάσει με Νάομι Κλάιν και Σούζαν Σόνταγκ, αλλά χωρίς το «διανοουμενισμό» τους. Ο λόγος της είναι η αφήγηση μιας ακτιβίστριας που μεταφέρει την εμπειρία της και τη βαθιά της γνώση. Πέρα από λογοτέχνης είναι ιστορικός και δημοσιογράφος, αλλά αυτό δεν επιδεικνύεται με βαρύγδουπες υποσημειώσεις, υπάρχει υποδόρια στη γραφή της.
Δεν ξέρω κατά πόσο θα συγκινήσει αυτούς που έχουν την αλήθεια σε λογαριασμό όψεως και μπορούν να την εκταμιεύουν ανά πάσα στιγμή. Αλλά για όσους ψάχνονται είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για την κατανόηση της εποχής μας και των πληθυντικών κινημάτων. Αν δεν μάθουμε την τέχνη της συνύπαρξης των διαφορετικών απόψεων, τη σημασία του έντιμου διαλόγου, την κατανόηση της άλλης άποψης που δεν πρέπει να απορρίπτουμε αλλά να την κατανοούμε και να διαφωνούμε, τότε δεν παλεύουμε για την κοινωνία αλλά για τον εγωισμό μας, είτε του αρχηγού είτε της οργάνωσης. Σε τελική ανάλυση το ίδιο είναι.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 24, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: