Η χοροεσπερίδα της ΕΜΙΑΝ 5-4-09

Για τους μαθητές και τους φοιτητές, αλλά και για νεαρούς οικοδόμους και εργαζόμενους του 114 και 15% η δεκαετία του ’60, ήταν η πιο σημαντική της ζωής τους. Όσοι από μας τη ζήσαμε ξέρουμε πως αυτή καθόρισε τη ζωή μας. Αν δεν κάναμε αυτά που κάναμε, σήμερα θα είμαστε άλλοι άνθρωποι. Κάποιοι από μας έχουν ήδη μεταναστεύσει στον άλλο κόσμο και σίγουρα θα παλεύουν για ένα επουράνιο σοσιαλισμό. Κάποιοι άλλοι γοητεύτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, λίγοι βέβαια και ακόμα λιγότεροι από τη ΝΔ. Η συντριπτική τους όμως πλειοψηφία πήγε με το ΚΚΕ Eσωτ. και σήμερα, βρίσκονται στο ΣΥΝ ή την ΑΚΟΑ ή αποσύρθηκε από την ενεργή πολιτική, επιλέγοντας μια άλλη δραστηριότητα, όχι λιγότερο πολιτική (πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.) που είναι συνυφασμένη με κάποια ηθική ζωή. Με άλλα λόγια, δεν κερδοσκοπούν με τα καλά τους επαγγέλματα –που θα μπορούσαν να είχαν– αλλά ζουν τη ζωή τους τίμια και όπου χρειαστεί, επανεμφανίζονται με τη μορφή των «ανεντάχτων».
Η ίδρυση της ΕΜΙΑΝ ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Η ιστορία της Αριστερής Νεολαίας δεν θα χαθεί. Μπορεί να χάσαμε πρόωρα πολλούς συντρόφους, αλλά ακόμα αυτή η γενιά είναι ζωντανή και είναι η βιωμένη ιστορία αυτού του τόπου μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Τι θέλω να πω. Είναι άλλο να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο για τη χούντα και άλλο να ακούσεις την βιωμένη εμπειρία κάποιου από την Ασφάλεια ή τις φυλακές Αβέρωφ. Με την αφήγηση η ιστορία γίνεται εμπειρία και μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Αν και εγώ δεν μπόρεσα να πάρω μέρος στο ΕΑΜ ούτε στον Εμφύλιο πόλεμο λόγω ηλικίας, εντούτοις από τις αφηγήσεις των αγωνιστών, ανδρών και γυναικών, έχω την αίσθηση πως συμμετέχω στο ίδιο κίνημα που έχει το ίδιο ιδανικό περιεχόμενο, όσο και αν αλλάζουν οι μορφές του. Η σημερινή γενιά είναι αποκομμένη από την ιστορία και προσπαθεί να ξανα-ανακαλύψει την Αμερική. Αλλά όταν η Αμερική έχει ήδη ανακαλυφτεί, και επιμένεις να την ξανακαλύψεις, τότε την δημιουργείς στο μυαλό σου και κάνεις οτιδήποτε άλλο, εκτός από πολιτική.
Στην πολιτική της δικιάς μας γενιάς, εκτός από τους αγώνες και τις διώξεις, υπήρχαν και άλλοι παράγοντες όπως η φιλία, ο έρωτας, η χαρά της ζωής και φυσικά το γλέντι, αυτή η υπέροχη υπέρβαση κάποιας ασήμαντης καθημερινότητας. Αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποιος Ηλίας Πετρόπουλος για να γράψει την ιστορία του αριστερού γλεντιού. Αν βρισκόταν θα εντόπιζε σε αυτό ανατρεπτικά στοιχεία όχι και τόσο πολύ αρεστά στην γραφειοκρατία. Η εξουσία θέλει σοβαροφάνεια και τελετουργικές διαδικασίες. Οι φιλίες που δημιουργήθηκαν την δεκαετία του ‘60 παραμένουν ακόμα και σχεδόν όλοι οι γάμοι κράτησαν. Και κάποιες παρέες παραμένουν σταθερές από τότε, χωρίς να νοιάζονται για το χρόνο. Είναι αλήθεια πως κάποιοι έχουμε χαθεί και το πιο σίγουρο μέρος για να ξαναβρεθούμε, είναι κάποια κηδεία. Αλλά ευτυχώς που υπάρχουν και οι χοροεσπερίδες που διοργανώνει το ΕΜΙΑΝ, σε μεγάλα μαγαζιά και μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε όλοι.
Έτσι κι εγώ πήγα στο Χάραμα για να δω τους παλιούς συντρόφους, που πια όλοι μας μοιάζουμε σαν ένα αριστερό ΚΑΠΗ. Αλλά οι άνθρωποι παραμένουν το ίδιο ζωντανοί και ευχάριστοι. Όμως αν δεν καταλάβεις πως τα πάντα είναι υπό έλεγχο, τότε μπορούν να σου συμβούν δυσάρεστα πράγματα και να έρθουν δυο σύντροφοι και να σε κατεβάσουν από την πίστα. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Συνέβη σε μένα όταν σηκώθηκα να πω ένα ποίημα και ένα ευχαριστώ για τα όσα προσέφεραν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή μου. Δεν παρεξηγήθηκα, απλά σηκώθηκα και έφυγα και σκεφτόμουν πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τους πως τις ακόλουθες σκέψεις μου: «Σύντροφοι στα σεμινάρια σας θα έρχομαι. Θα διαβάζω τα βιβλία σας και τα έντυπά σας. Θα βοηθάω όσο μπορώ το έργο σας, θα έρχομαι πάντα στις κηδείες σας. Αλλά ποτέ όσο ζω στα γλέντια σας.»

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 24, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: