Οι σύντροφοι Μαρξ και Λένιν να αφήσουν το ΣΥΡΙΖΑ ήσυχο 10-5-09

Να αρχίσω με μια φράση που ίσως φανεί υπερβολική. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε να λύσουμε προβλήματα που ούτε ο Μαρξ ούτε ο Λένιν μπόρεσαν να λύσουν. Και από μια άποψη καλύτερα που δεν έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιον αντίστοιχο Μαρξ ή Λένιν γιατί θα μας το είχαν κάνει το μαγαζί μπάχαλο. Και οι δυο μακαρίτες σύντροφοι, είχαν επεξεργαστεί θεωρίες αποκλεισμού της άλλης άποψης που πέρασε με διάφορες μορφές στους επιγόνους, και πιο ειδικά στα σταλινικά ΚΚ που η άλλη άποψη ή πρόταση είναι εξ αντικειμένου άποψη της αντίδρασης. Για τον Μαρξ ο Προυντόν ή ο Μπακούνιν δεν είχαν θέση στο επαναστατικό «Πάνθεον». Για το Λένιν οι Μενσεβίκοι και οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν αποστάτες. Για τους άλλους δεν λέμε λέξη. Στα πλαίσια αυτού του σύντομου σημειώματος δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια βαθιά ανάλυση για να δείξουμε πότε είχαν δίκιο οι μεν και πότε άδικο οι δε. Αυτή είναι δουλειά των ιστορικών του εργατικού κινήματος.
Εμείς εδώ θα περιοριστούμε στα δικά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπειρώσει στις γραμμές του, Σοσιαλδημοκράτες, Κομμουνιστές, Ευρωκομμουνιστές, Μαοϊκούς, Τροτσκιστές, συνιστώσες αποχρώσεων ή ακόμα τάσεις αναρχικών, που έχουν εγκαταλείψει το φετίχ της βίας και δέχονται να κάνουν πολιτικά μέσα από τους θεσμούς. Και τίποτα δεν αποκλείει αύριο, αυτή τη τάση να γίνει μια ακόμα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Ιστορικά όλα αυτά τα ιδεολογικά ρεύματα βρισκόντουσαν σε διαρκή πόλεμο. Και δεν είναι πολύ μακρινό το παρελθόν όπου οι μαοϊκοί δεν δέχονταν καμία συνύπαρξη με τους τροτσκιστές που υποστήριζαν την ταυτότητά τους. Και έπρεπε όλοι μας να φτάσουμε σε ένα αδιέξοδο για να καταλάβουμε τη σημασία και τη δύναμη της ενότητας που βέβαια δεν μπορεί να επιτευχθεί με θαύματα. Και αν κάνουμε ένα άλμα στο μέλλον και δούμε το ΣΥΡΙΖΑ, σαν ένα ενιαίο πολυτασικό πολιτικό οργανισμό, και η παλιά ταυτότητά μας, γίνει η προϊστορία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα έχει επιτευχθεί με πολύ κόπο με πολλές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Και για να λυθούν όλα αυτά, μας χρειάζεται μια νέα γλώσσα επικοινωνίας που θα είναι γλώσσα στοχασμού και αναζήτησης και όχι οι βεβαιότητες του παρελθόντος.
Και αυτό σημαίνει πως όλες οι απόψεις που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ είναι συστατικά στοιχεία του όχι μια αριστερή ή δεξιά απόκλισή του. Ποιος θα το κρίνει αυτό; Μόνο αν δεχθούμε πως υπάρχει μια ντε φάκτο επαναστατική πρωτοπορία και όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται υπό καθεστώς «καθοδήγησης». Είμαστε σε θέση να δεχτούμε πως οι απόψεις των συντρόφων π.χ. Κύρκου και Κωνσταντόπουλου, είναι και απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ; Σίγουρα δεν είναι αυτές απόψεις που έχουν παρθεί από κάποιο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η μειοψηφία δεν είναι για να εξοβελίζεται αλλά για να προστατεύεται. Και όπως πάλι η μειοψηφία δεν θα  πρέπει να εκφράζεται σαν πλειοψηφία.
Και είναι πια γεγονός, πως πρέπει να μπει μια τάξη στην εκπροσώπησή μας, δεδομένης της εχθρικής στάσης των ΜΜΕ. Όποιος μιλάει στο όνομα του έχει δικαίωμα να λέει ότι νομίζει. Αλλά όποιος μιλάει εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ή διαφωνεί πρέπει να εκφράζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με αυτό το «προϊόν» έχουμε δεσμευθεί σε όλους αυτούς που ή δημοσκοπικά ή πραγματικά υποστήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ είναι θέμα αρχής για όλους μας. Και για να γίνω πιο σαφής. Αν κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δώσει μια προσωπική συνέντευξη και εκθέσει τις διαφωνίες του σε μια σειρά από θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναφαίρετο ατομικό του δικαίωμα. Αν όμως τις προσωπικές του απόψεις τις παρουσιάσει ως θέση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε κάνει ένα πραξικόπημα, που δεν έχει σχέση με τη δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δυναμιτίζει εκ των έσω την ενότητα που με τόσο κόπο πετύχαμε.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 24, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: