Ο Στάλιν ανανεώνεται; 15-3-09

Μια  που είναι της μόδας τα εν γένει πολιτικά νουάρ, ας ρίξουμε μια ιδέα, που αν βρει αποδέκτες μπορεί να κάνουμε ένα συλλογικό μυθιστόρημα βαλκανικού τύπου. Ας αρχίσουμε λοιπόν. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αλλάζει και την ενδιαφέρει η δημιουργία νέων χωρών. Το Κόσοβο, η Αλβανία και η Fyrom ενοποιούνται και ονομάζονται «Η Μεγάλη Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και με την κατάλληλη διπλωματική προεργασία, διεκδικούν τα εδάφη του Μεγάλου Μακεδόνα Κατακτητή. Το βασικό πατριωτικό σύνθημα που κυριαρχεί είναι «Κατάκτηση ή Θάνατος» και η CIA με το σύγχρονο προπαγανδιστικό μηχανισμό της, πείθει τα διεθνή ΜΜΕ (πληρώνοντας το ακριβό αντίτιμο) πως αυτή είναι η σωστή εξέλιξη της Ιστορίας, υποστηρίζοντας τον Απελευθερωτικό Πόλεμο αυτών των σκλαβωμένων λαών που πιστεύουν στη Δημοκρατία και την ελεύθερη αγορά.
Η Ελλάδα ύστερα από διάφορες κρίσεις, κοινωνικές και πολιτικές, βρίσκεται με μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό τον Γ. Καρατζαφέρη, που μπροστά στην αδιαλλαξία και τις απαιτήσεις της νέας επιθετικής χώρας, είναι ιδιαίτερα διαλλακτικός, και προσπαθεί να αποφύγει τον πόλεμο. Από ακραία στοιχεία κατηγορείται για ενδοτισμό. Τελικά ο πόλεμος δεν μπορεί να αποφευχθεί. Η αεροπορία της αυτοκρατορίας επανδρωμένη με ισραηλινούς βετεράνους πιλότους που είχαν διακριθεί σε σφαγές αμάχων, βομβαρδίζει όλα τα στέκια των αριστερών στη βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια όλες τις μεγάλες πόλεις. Ο Καρατζαφέρης δεν έχει άλλη λύση από το να κηρύξει τον πόλεμο. Και το πρόβλημα που μπαίνει για το ΣΥΡΙΖΑ είναι: Συνεργάζεται με τον Καρατζαφέρη ή βγάζει μια ανακοίνωση πως είναι κατά του πολέμου; Όποιος μπορέσει να δώσει μια πειστική απάντηση σε αυτό το δίλημμα θα μας έχει λύσει και το πρόβλημα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Θα μου πείτε πως αυτά που λέω είναι γελοία. Ίσως. Αλλά και εγώ βρίσκω εξίσου γελοία τα σενάρια για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ δεν έχει βάλει πρόβλημα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για να πάρουμε την κυβέρνηση. Μιλάει για μετεκλογική συνεργασία και μένει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις, οι όροι, τα προγράμματα κ.λπ. Αυτό μοιάζει με το δικό μου το σενάριο, αν και λιγάκι πιο γειωμένο και πιο αληθοφανές. Αλλά είναι λόγος αυτός για να παρουσιάζεται ο ΣΥΝ και μάλιστα από ένα ιστορικό του ηγέτη, τον Λεωνίδα Κύρκο, σχεδόν στα πρόθυρα της διάσπασης; Δεν έχω ακούσει ποτέ κανένα στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας να μιλάει για κάτι τέτοιο. Φαινόμενα «Δαμανακισμού» είναι πιθανά. Αποστασίες για νέα κόμματα ίσως. Αλλά διάσπαση όχι. Απλά κάποια παλιά στελέχη του ΣΥΝ, δεν κατάλαβαν πως σε ένα κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά, οι ηγεσίες πρέπει να ξέρουν πως κάποια μέρα χάνουν την εμπιστοσύνη των μελών τους, όχι γιατί σαν πρόσωπα δεν ήταν ικανά, αλλά γιατί είχαν μια λάθος πολιτική. Και αυτό σηματοδότησε η αλλαγή ηγεσίας του ΣΥΝ.
Έτσι άθελά του, ο αγαπητός και σεβάσμιος, Λεωνίδας Κύρκος, από αυτήν την προχωρημένη του ηλικία, μας δίνει ένα μάθημα γλυκομίλητου σταλινισμού, προφανώς ενθυμούμενος τα νιάτα του στην «Επιθεώρηση της Τέχνης» όπου υπήρξε ο πρόθυμος εντολοδόχος του σταλινικού μηχανισμού. Τι λέει στις τελευταίες του δηλώσεις που έγιναν πρωτοσέλιδα; «Αγνοείστε τις δημοκρατικές διαδικασίες που επέλεξαν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και βάλτε τον Παπαδημούλη που είναι καταξιωμένος». Να συμφωνήσω μαζί του. Ο Παπαδημούλης είναι καταξιωμένος. Αλλά δυστυχώς η δημοκρατία είναι ακόμα πιο καταξιωμένη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να λύσουμε τις διαφορές μας. Δεν σημαίνει αναγκαστικά πως ότι αποφασίζεται δημοκρατικά είναι πάντοτε σωστό. Αλλά έχεις τη δυνατότητα να το αλλάξεις την επόμενη φορά.
Υ.Γ. Ο Λεωνίδας Κύρκος έχει πληροφορηθεί πως υπάρχει και ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ έχει αποφασίσει να κάνει την πολιτική του, στο μέτρο του δυνατού, μέσα από αυτήν τη συμμαχία; Ή μιλάει για κάποιον ΣΥΝ που έχει στο μυαλό του, από τη δικιά του την εποχή που πια δεν υπάρχει. Αλήθεια Λεωνίδα, γιατί δεν κάνεις ένα τηλέφωνο στον Γλέζο να ενημερωθείς;

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 24, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: