Προσγείωση στην πραγματικότητα 14-6-09

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω δεν έχει σημασία» λέει μια παλιά δημοσκοπική παροιμία του ελληνικού λαού. Πράγμα που σημαίνει στην πολιτική του ερμηνεία. Όταν πήραμε στις εκλογές κάτι πάνω από 5% ήταν θρίαμβος; Και όταν πήραμε κάτι λιγότερο από το 5% ήταν «ταπεινωτική ήττα» κατά το ρηθέν του Λ. Κύρκου; Τα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά πολύ κατώτερα των φαντασιώσεων όλων μας. Αλλά η φαντασίωση μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας του ανθρώπινου ψυχισμού, αλλά δεν είναι το πλέον ενδεδειγμένο εργαλείο για πολιτική ανάλυση. Μπορεί να έχουμε ως άλλοθι κάποια δημοσκοπικά ποσοστά, τα οποία τα πήραμε τοις μετρητοίς. Αλλά για όσους έκαναν τα προσωπικά τους γκάλοπ «μέσα από τη συνάφεια των ανθρώπων» είχαν διαπιστώσει πως η αρχική λάμψη του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ξεθωριάσει και άνθρωποι που μας είχαν δει με συμπάθεια δεν άργησαν να μας βλέπουν με αντιπάθεια.
Ήδη έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Έχουν δοθεί πάρα πολλές ερμηνείες έχουν εντοπισθεί λάθη και έχουν γίνει προτάσεις για διορθωτικές κινήσεις. Αλλά νομίζω το ουσιαστικό μας διαφεύγει. Σε κάποια συμφωνώ, σε άλλα διαφωνώ. Αλλά θα προτιμήσω μια δικιά μου αρχική αφήγηση, πριν μπουν μπροστά οι συλλογικές διαδικασίες και ο διάλογος. Και αυτό θα το κωδικοποιήσω σε σημεία.
•Πρώτον. Ούτε χάσαμε, ούτε κερδίσαμε. Απλά μείναμε στάσιμοι. Και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουμε. Την στασιμότητα αυτή την εξηγώ με την έλλειψη διαφάνειας της ταυτότητάς μας. Όταν έχεις ένα Κύρκο που αποκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ «ποικιλώνυμες συνιστώσες και τον Φλαμπουράρη να λέει στο Κανάλι του Πειραιά «πως οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις δεν υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο ΣΥΝ», αυτό σημαίνει για τον πολύ κόσμο πως στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο κόμματα με διαφορετικές γραμμές. Το ένα η μειοψηφία του ΣΥΝ και το άλλο όλοι οι υπόλοιποι.
•Δεύτερον. Η εξωτερική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ενιαία. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ένα δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Σημαίνει όργανα, συλλογικές διαδικασίες, σαφείς πολιτικές θέσεις για όλα εκείνα τα ζητήματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και αυτά δεν είναι λίγα δεδομένου του κεκτημένου του Παγκόσμιου Φόρουμ και του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα που χτίζεται στη Λατινική Αμερική. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως εκφράζουμε μια συλλογικότητα και με αυτή την ιδιότητα μας καλούν. Όποιος έχει διαφορετικές προσεγγίσεις μπορεί να τις εκφράσει στο όνομά του, αλλά όχι στο όνομά μας.
•Τρίτον. Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βάλει μια ημερομηνία λήξης. Πρέπει να μπει στο άμεσο μέλλον το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκτήσουν την ιδιότητα του μέλους όσοι το επιθυμούν και με δημοκρατικές διαδικασίες να εκλεγεί μια νέα ηγεσία από όλη τη βεντάλια των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις ικανότητες του καθενός και όχι στη βάση του πάρε-δώσε των ισορροπιών.
•Τέταρτον. ΜΜΕ δικά μας γιατί χανόμαστε. Όντως ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αδυναμίες, τις παραλήψεις του ή τα λάθη του στάθηκε η μόνη αξιόλογη πρόταση «για ένα άλλο κόσμο» έστω και αν δεν ήταν επεξεργασμένη στο σημείο που ήταν μπορετό. Και βλέπουμε διαδικασίες που ήταν δημοκρατικές, όπως η εκλογή του Ν. Χουντή, να διαβάλλονται γιατί δεν διορίσθηκε ο Δ. Παπαδημούλης από κάποιο αρχηγικό κέντρο ή ακόμα γιατί η «εγγονή του Μάο» όπως γράφτηκε, η Ελένη Σωτηρίου, «αντιευρωπαία» μπήκε στη δεύτερη θέση. Και κανείς δεν είπε πως στη σημερινή Ευρώπη της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς και των μονοπωλίων, μας χρειάζονται ριζοσπαστικές τοποθετήσεις για να αναδείξουμε την Ευρώπη των λαών και των αγώνων.
•Πέμπτον. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την τελευταία ευκαιρία να συγκροτήσουμε τη δικιά μας Αριστερά, για το Σοσιαλισμό και την Επανάσταση του 21ου αιώνα. Τον εχθρό μας να τον ψάξουμε στον εαυτό μας και τα λάθη μας. Αυτά θα μας νικήσουν και όχι οι απέναντι που μέχρι σήμερα δεν τα κατάφεραν.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 24, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: