Συνιστώσες ή ΣΥΡΙΖΑ; 15-2-09

Αν πάρουμε σαν «επίσημη πρεμιέρα» του «ΣΥΡΙΖΑ», τις εθνικές εκλογές του 2007, το έργο μας παίζεται εδώ και δεκαεφτά μήνες. Αν ήταν θεατρικό έργο θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Ξέρω πως υπάρχουν και σύντροφοι που θα πουν πως οι βουλευτές μας “παίζουν” το κοινοβουλευτικό τους έργο στη Βουλή και μάλιστα έχουν και μόνιμη τηλεοπτική κάλυψη. Προσωπικά δεν θα με πείραζε ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, δεδομένης της αγάπης  μου για το θέατρο και επιπλέον θα σήμαινε πως οι παρεμβάσεις μας έχουν υψηλή αισθητική. Με άλλα λόγια δεν ξέρω τι παραπάνω θα μπορούσε να έκανε η κοινοβουλευτική ομάδα που μέχρι τώρα λειτουργεί αρμονικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Πριν από τις εκλογές από αυτήν εδώ τη στήλη, είχα υποστηρίξει την άποψη πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίσει τη δράση του στο κοινοβουλευτικό του έργο, τότε αργά ή γρήγορα θα γινόταν ένα ΠΑΣΟΚ Β΄. Χωρίς να υποτιμάει κανείς την κοινοβουλευτική δουλειά, που αυτή γίνεται ούτως ή άλλως από μόνη της, το κύριο βάρος θα έπρεπε να πέσει στο ρίζωμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και την μετατροπή του από “συμμαχία” σε ενιαίο φορέα και να καταργηθεί η τεχνητή πόλωση “ενταγμένων” και “ανένταχτων”. Όλοι να είμαστε ισότιμα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είδα καμιά συνιστώσα να δίνει το καλό παράδειγμα και να βάζει στο πρόγραμμά της την αυτοδιάλυσή της και τη συγκρότησή της σε ιδεολογικό ρεύμα. Αντίθετα κάποιες συνιστώσες δεν χάνουν ευκαιρία να σηκώσουν το κομματικό λάβαρο σε συγκεντρώσεις και πορείες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτοι διδάξαντες πάντως ήταν ο ΣΥΝ που στελέχη του υιοθέτησαν την επινόηση του «Ριζοσπάστη» ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ανένταχτοι ήταν αυτοί που μας έδωσαν το 5% και το δημοσκοποικό 18% και είναι οι ίδιοι που μας κατέβασαν στο 8-10%. Και μπορεί αυτοί να είχαν περιπλανηθεί σε άλλα κόμματα που να μην ήταν της απόλυτης έγκρισής τους, αλλά τα έβρισκαν καλύτερα από μας. Ένα πιο δραστήριο τμήμα των “ανένταχτων” βρίσκεται στη δικιά μας “ιδεολογική Γάζα”. Πώς να αποφασίσουν όταν δεν υπάρχουν όργανα και όταν δεν υπάρχει η ιδιότητα του μέλους; Μόνο ο Μανώλης Γλέζος επιμένει να λέει: «Συριζιώτες και Συριζιώτισσες» και ενώ αυτό θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος, μοιάζει νεολογισμός. Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μια χαλαρή εκλογική συμμαχία ή είναι ένα καινούργιο κόμμα της Αριστεράς; Αυτό πρέπει να αποσαφηνίσουν οι συνιστώσες. Και αν αυτό το ερώτημα είναι πρόωρο και ακόμα οι συνθήκες είναι ανώριμες για κάτι τέτοιο, εντούτοις αυτός ο προβληματισμός υπάρχει και είναι έντονος.
Και αν υποθέσουμε πως όλες οι συνιστώσες είναι πρόθυμες να χτιστεί ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα και θα απαιτήσει καιρό. Ακόμα και στο πιο μικρό οργανισμό, άσχετα από την ιδεολογική του αναφορά, δημιουργείται με μαθηματική ακρίβεια μια γραφειοκρατία που υπερασπίζει με θεϊκό μένος τα συμφέροντά της και δεν υποχωρεί. Και αν υποχωρήσει σε κάτι, δεν θα είναι γιατί θα έχει πειστεί, αλλά γιατί πιστεύει πως από τη νέα κατάσταση, θα έχει περισσότερα οφέλη. Αυτό το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές.
Οι συνιστώσες κάπου στο μέλλον θα μπορούσαν να γίνουν ιδεολογικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την αυτονομία έκφρασης που έχουν και τώρα. Και από την σύγκρουση και τη σύνθεση όλων αυτών των απόψεων να προκύπτει η τρέχουσα πολιτική. Ποια μορφή θα πάρει αυτό το κόμμα δεν μπορούμε από τώρα να την ορίσουμε θετικά. Αλλά σίγουρα δεν θα είναι λενινιστικό, δεν θα είναι αρχηγοκεντρικό, δεν θα είναι ασπόνδυλο και συγκεχυμένο. Η συγκεκριμένη δομή του θα έχει βγει από τις συγκεκριμένες και απτές ανάγκες του κινήματος.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 24, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: