ΣΥΡΙΖΑ: Διάλογος ή πολεμική 3-5-09

Συχνά είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω, στο ερώτημα που θέτουν άνθρωποι που δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, γιατί πάμε τόσο χάλια. Και εντάξει με αυτούς τους ανθρώπους που μας ψήφισαν συγκυριακά, πεισμένοι όχι από τα προγράμματα και τις θέσεις μας, αλλά πεισμένοι και απογοητευμένοι από τη φαυλότητα του ΠΑΣΟΚ. Αλλά το ίδιο ερώτημα μπαίνει και από παροπλισμένους αριστερούς και όχι μόνο. Προσωπικά σε εμένα μπαίνει ένα άλλο ερώτημα. Είχε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πραγματικό 18-20% και το έχασε; Τα πραγματικά μας ποσοστά ήταν της τάξεως του 5%. Αν τώρα στις ευρωεκλογές γίνει ένα 7-8% δεν μπορούμε να πούμε πως χάσαμε 10 μονάδες γιατί αυτές δεν τις είχαμε ποτέ.
Τα δημοσκοπικά ποσοστά δείχνουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος και αφορούν μόνο την περίοδο που γίνονται. Δεδομένης της ρευστότητας της εκλογικής ψήφου και της έλλειψης αποσαφηνισμένων ιδεολογικών απόψεων όλων των κομμάτων, με μοναδική εξαίρεση το ΚΚΕ (που έχει μια κρυστάλλινη καθαρότητα στον απόλυτο σταλινισμό του.) Και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα. Με άλλα λόγια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει τη δικιά του διακριτή ταυτότητα; Εγώ θα έλεγα πως ακόμα είναι νωρίς για κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα σε ένα ιδρυτικό στάδιο και με ακόμα άλυτο το πρόβλημα της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτής των ανένταχτων. Έχουμε διακριτές θέσεις όπως π.χ. για την Παιδεία, για το κίνημα του Δεκεμβρίου, για το περιβάλλον και την προάσπιση των ελεύθερων χρόνων ή ακόμα σε κινήματα αλληλεγγύης όπως π.χ. με την Κούνεβα και με το υποδειγματικό κίνημα για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την επαρχία με τις διάφορες τοπικές κινήσεις.
Θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα θετικά. Αλλά η άθροιση των θετικών δεν αποτελεί την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την προϋπόθεσή του. Και ακόμα περαιτέρω. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκτήσει γερά στηρίγματα στην κοινωνία με ταξικούς όρους τότε το όλο εγχείρημα θα στέκεται στον αέρα. Στην παρούσα φάση που ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση του καπιταλισμού μετά το ’29 και που χρειάζεται μια σθεναρή απάντηση των εργαζομένων, εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι πιο χειροπιαστό, που να έχει επίδραση και να ξεπερνάει τις αναλύσεις μας. Και χωρίς συγκροτημένο και ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ χτίζουμε στην άμμο. Και μια από τις προϋποθέσεις είναι να βάλουμε ανοιχτά επί τάπητος όλα τα προβλήματα και μέσα από ένα διάλογο, που δεν μπορεί πάντα να είναι ήπιος, να επεξεργαστούμε τα προβλήματά μας και να βρούμε τη λύση στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων που κινούνται στον ίδιο προβληματισμό αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις.
Μιλάμε για διάλογο και όχι για λενινιστικές πολεμικές και καταγγελίες που αποσκοπούσαν στην εξαφάνιση της αντίπαλης άποψης (με το Στάλιν αυτή η αντίληψη προχώρησε πιο πολύ. Εξαφάνιζε φυσικά και τον ίδιο τον αντίπαλο και ησύχαζε μια για πάντα). Όταν λέμε διάλογο, εννοούμε ισότιμες απόψεις και δεν ξέρουμε εκ των προτέρων ποιος έχει δίκιο. Μπορεί κανένας, μπορεί και οι δύο ή μπορεί ο ένας. Όλα παίζονται. Και εδώ είναι ο ρόλος της πολιτικής σκέψης και φιλοσοφίας. Αλλά πάνω από όλα κυριαρχεί ο απόλυτος σεβασμός της άποψης του άλλου και πάνω σε αυτό βασίζεται ο διάλογος. Αλλά δεν νομίζω πως αυτό το υποστηρίζουμε πάντοτε με τον καλύτερο τρόπο. Παράδειγμα η απάντηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ στο «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο του ΣΥΝ που μιλάει για «κέντρο (το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο αποτελεί συστατικό στοιχείο) που επιδιώκει και επεξεργάζεται από καιρό τη διάσπαση του κόμματος και τη μετάλλαξη σε αριστερίστικη κατεύθυνση… Αυτό που χρειάζεται είναι ο ΣΥΝ, στο σύνολό του, να αποκρούσει και να απομονώσει τους άφρονες». Η καταγγελία είναι σοβαρή. Γιατί στην ουσία μιλάμε για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή μπορεί η διατύπωση του κειμένου να έγινε βιαστικά ή ακόμα και να υπάρχει ένα Lapsus Calami θα περιμένω μια διευκρίνηση από την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, πριν απαντήσω επί της ουσίας.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 24, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: