ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό ή συνδικαλιστικό πρόγραμμα; 12-4-09

Αν κάποιος που έθετε το ερώτημα «ποια ήταν τα πιο πληκτικά κείμενα που διάβασες τον τελευταίο καιρό;», θα απαντούσα χωρίς περιστροφές. Εκτός από τα νομοσχέδια που κατανοώ ύστερα από πολλαπλά αναγνώσματα, σίγουρα ήταν τα προγράμματα του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το χειρότερο από όλα είναι πως με κάποιες προσθαφαιρέσεις μπορείς κανείς να βρει ένα πλαίσιο δράσης που να τον ικανοποιεί. Αλλά μόνο σαν δράση ή αλλιώτικα σαν “επαναστατική γυμναστική” που αποκλείει ή απαγορεύει την πολιτική φιλοσοφία και σκέψη. Αυτό είναι σίγουρο για το ΚΚΕ. Στους δικούς μας τους χώρους, εν μέρει μπορεί να γίνει κατανοητό, εν μέρει να θεωρηθεί αρλούμπα και σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται ποτέ αποδεκτό.
Να έρθουμε στο δικό μας κείμενο. Πριν μπούμε στην ουσία μερικές παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με στοιχειώδεις κανόνες ευγενείας. Γιατί δεν αναφέρονται οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ πουθενά; Οι λεγόμενοι ανένταχτοι είναι συχνά ενταγμένοι σε διάφορα κινήματα και εμείς πάμε και τους βρίσκουμε στους χώρους που δραστηριοποιούνται. Απλά δεν βρίσκουν ποια είναι η χρησιμότητα να ενταχθούν σε κάποια οργάνωση και να χάσουν το χρόνο τους σε ατέλειωτες και αδιέξοδες συζητήσεις, σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους. Η σωστή διατύπωση θα ήταν: Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει ακτιβιστές που είναι ενταγμένοι είτε σε πολιτικές οργανώσεις, είτε σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα.
Η βασική έλλειψη αυτού του προγράμματος είναι το όραμα της άλλης κοινωνίας. Και όποιος νομίζει πως αρκεί το «Σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία», ας μου το εξηγήσει και μένα ή τουλάχιστον να μου υποδείξει κάποια σχετική βιβλιογραφία για να βελτιώσω τις γνώσεις μου. Γιατί ό,τι ξέρω από τον υπαρκτό κομμουνισμό και σοσιαλισμό μου έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση πως κατέληξαν στο αντίθετο από αυτό που υποστήριζαν αρχικά. Προσθέτοντας μια δυο λέξεις δίπλα, τον διορθώνεις μόνο στη φαντασία σου. Τα νέα φαινόμενα θέλουν και νέα ονόματα. Η λέξη επανάσταση (Revolution) είναι νέα λέξη και ουδέποτε έχασε τη σημασία της. (Σε αυτό θα επανέλθουμε σε ένα από τα επόμενα σημειώματά μας.)
Το κείμενο που εξηγεί την κατάσταση στον κόσμο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι μια συρραφή στερεότυπων φράσεων που λένε τετριμμένα και στερεότυπα πράγματα, προφανώς για να συμφωνήσουν οι συντάκτες του. Τα στερεότυπα στερούνται νοήματος. Γι΄ αυτό καλύπτουν όλους. Αυτό που σκοτώνουν τα στερεότυπα είναι την πολιτική φαντασία και το ζωντανό πολιτικό λόγο, το μόνο λόγο που δημιουργεί αξία. Δώστε σε κάποιον που είναι κοντά μας να διαβάσει αυτό το πρόγραμμα για να δούμε τι λένε και οι άλλοι. Ή προσπαθήστε να κάνετε πολιτική δουλειά με ένα τέτοιο οδηγό.
Στο δεύτερο μέρος υπάρχουν μια σειρά από συνδικαλιστικά αιτήματα που κατά τη γνώμη μου είναι σωστά, όπως σωστές στην γενικολογία τους είναι και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις για μείζονα πολιτικά προβλήματα της ΕΕ. Αλλά το πώς όλα αυτά συνδέονται με την προοπτική της υπέρβασης του υπάρχοντος καθεστώτος και πώς συγκροτείται ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο εγχείρημα απουσιάζουν μεγαλοπρεπώς. Αν τελικά ψηφισθεί αυτό το πρόγραμμα ως έχει, αλλά ακόμα και με τροποποιήσεις που δεν το ανατρέπουν, θα έχουμε και μια εξήγηση για την πτωτική τάση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικαταστήσαμε τη δυναμική που δημιούργησε το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ, με τον πραγματισμό της συνδικαλιστικής οπτικής γωνίας.
Ο συνδικαλισμός είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του εργατικού κινήματος και ένα πολύτιμο εργαλείο, σίγουρα το πιο σημαντικό που έχουν οι εργαζόμενοι για να βελτιώσουν τη θέση τους. Αλλά σύμφωνα με όλους τους κλασικούς, ο συνδικαλισμός από τη φύση του είναι ρεφορμιστικός. Δεν υπήρξε ποτέ ανατρεπτικός και λειτουργικός μέσα στο σύστημα. Αυτό δεν τον εμπόδισε στην ιστορία να καταγάγει λαμπρές νίκες και όλα αυτά που είχαμε κάποτε (από το 8ωρο ως την πληρωμένη άδεια κ.λπ.) τα οφείλουμε σε αυτόν. Αν υποθέσουμε πως τα συνδικάτα δεν είχαν εκφυλισθεί ή καταργηθεί και είχαν την αρχική τους δύναμη στις ανεπτυγμένες χώρες, θα ήταν αμφίβολη η νίκη του νεοφιλελευθερισμού.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 24, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: