Τι απέγιναν οι ανένταχτοι; 1-3-09

Τα τελευταία ποσοστά που είδα του ΣΥΡΙΖΑ, στις δημοσκοπήσεις πάντοτε, είχαν πέσει κάτω από αυτά του ΚΚΕ. Αλλά δεν είναι αυτό που με ανησυχεί. Είναι η έλλειψη ενθουσιασμού. Οι ίδιοι άνθρωποι που ενεργοποιήθηκαν στις αρχές του εγχειρήματος και είχαν στηρίξει πολλές ελπίδες πάνω του, τώρα έχουν γίνει συριζοσκεπτικιστές. Εκτός από τους «γνωστούς γνωστούς» είναι λίγες οι φορές που έρχονται σε κάποια εκδήλωση μας άνθρωποι που δεν ξέρουμε. Κι αυτό γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιος ακτιβισμός για κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Ο μεγάλος Τύπος με τους «ειδικούς Συνολόγους/Συριζολόγους, εστιάζουν την προσοχή τους ή στη «διαπάλη των ιδεών του ΣΥΝ ή στις δηλώσεις του Τσίπρα και του Αλαβάνου. Στα «παραθυράκια» εμφανίζονται πάντα οι ίδιοι άνθρωποι, κατά την άποψή μου, μέρος του τηλεοπτικού κατεστημένου. Άλλοτε με καλή εμφάνιση, άλλοτε μια από τα ίδια.
Και κάτι σχετικά με το «λευκό» της Ανανεωτικής Πτέρυγας του. Θα μου πείτε γιατί χώνομαι σε ξένα χωράφια. Δυστυχώς πια καμία συνιστώσα δεν είναι ξένη, από την άποψη πως όλες οι συμπεριφορές των εταίρων, επηρεάζουν το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ. Ε, λοιπόν αυτό το λευκό δεν το κατάλαβα. Στο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του ΣΥΝ, με κάποιες αβαρίες λίγο πολύ χωράμε όλοι, ακόμα και εμείς οι απέξω. Εν γένει τα αριστερά προγράμματα που επεξεργάζονται στο γραφείο, είναι τόσο γενικά που εν γένει συμφωνείς. Το δύσκολο είναι πάντα η εφαρμογή τους και κατά πόσο είναι πρόγραμμα τα δράσης των μαζών.
Και ένα πρόβλημα τακτικής, αν και κατά πόσο, κάποτε, και με ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ, το βλέπω μάλλον ως επιστημονική υπόθεση φαντασίας, παρά σαν ένα άμεσο πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα. Από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, κανείς δεν λέει «εδώ και τώρα συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Όσες φωνές έχω διακρίνει, όλες βάζουν κάποιες προϋποθέσεις, αυτές δεν υπάρχουν προς το παρόν. Και εγώ που είμαι ξένος από την αρχή και με το ΚΚΕ εσ. και το ΣΥΝ, αν ήμουν σύνεδρος θα το ψήφιζα επί της αρχής και θα πρότεινα κάποιες τροποποιήσεις. Το λευκό έδωσε την εντύπωση σε πολύ κόσμο πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα πρόθυρα της διάσπασης. Ο νεολογισμός ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει σχεδόν εμπεδωθεί. Αλλά δεν είναι για το καλό μας. Όλες οι υπόλοιπες συνιστώσες και ανένταχτοι, μοιάζουν σαν να συνεργάζονται με το ΣΥΝ, κατά το πρότυπο του ΚΚΕ/Συνεργαζόμενοι.
Και καλά οι συνιστώσες, κάνουν αυτό που μπορούν στα δικά τους ιστορικά πλαίσια και στη δικιά τους φιλοσοφία. Αλλά αυτοί οι ανένταχτοι τι κάνουν; Όλοι παραδεχόμαστε πως είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αυτοί που μας έδωσαν κάποτε αυτά τα φανταστικά δημοσκοπικά ποσοστά. Μήπως έχουν ωριμάσει οι καιροί για «μια ενεργοποίηση» αυτού του στελεχικού δυναμικού που παραμένει αδρανές και βρίσκεται πάντα προ τετελεσμένων γεγονότων είτε της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Και αντί να καταδικάζουμε τον Στάλιν του ΚΚΕ που επανήλθε θριαμβικά στην ηγετική ομάδα του, μήπως πρέπει να ψάξουμε για το λανθάνον σταλινισμό που υπάρχει και στις γραμμές μας;
Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα έχει πολλά να διδαχτεί από το παρελθόν του, αλλά δεν μπορεί να αναβιώσει ούτε τον 19ο αιώνα, ούτε τον 20ό. Είμαστε 21ος αιώνας. Και αυτός έχει δημιουργήσει καινούργια κινήματα, νέες αντιλήψεις, διαφορετικές συμπεριφορές που οδηγούν σε νέες συλλογικότητες που λειτουργούν με άμεση δημοκρατία και συναίνεση, καταργώντας την ιεραρχία που ξέραμε. Μια δομή οργάνωσης, όσο λάιτ-ΚΚΕ και να είναι, δεν παύει να είναι σταλινική, και αυτό σημαίνει παραίτηση από την πολιτική. Και εδώ βάζω ένα στοίχημα. Το ΚΚΕ με την αγιοποίηση του Στάλιν στην ουσία παραιτείται από την ενεργό πολιτική και γίνεται ένα κλειστό κλαμπ, και όπως κάθε άλλο κλαμπ, δεν θα έχει άλλο σκοπό από το να διασκεδάζει τα μέλη τους με την εικονική επανάσταση.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 24, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: