Το Ελληνικό Φόρουμ βγήκε στην παρανομία; 8-3-09

Εχουν περάσει δέκα χρόνια από το Σιάτλ.  Και φυσικά δεν μπορούμε να πούμε «για  τα δέκα χρόνια που άλλαξαν τον κόσμο», αλλά από τότε έχουν γίνει πολλά και θαυμαστά πράγματα σε όλο τον κόσμο. Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ είναι μια πραγματικότητα και οι ιδέες του Φόρουμ ήδη δοκιμάζονται και σαν εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Βολιβία, η Βενεζουέλα, η Παραγουάη  και το Εκουαδόρ, πήραν μέρος στο 8ο Φόρουμ στο Μπέλεμ της Αμαζονίας, στη Βραζιλία, με εκπροσώπους τους εκλεγμένους προέδρους τους.  Ο Έβο Μοράλες, ο Ούγκο Τσάβες, ο Φερνάντο Ούγκο και ο Ραφαέλ Κορέα ήταν εκεί και πήραν μέρος στις εργασίες του Φόρουμ. Για κάποιο λόγο που δεν μπόρεσα να διευκρινίσω, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα, δεν είχε προσκληθεί, παρά την ισχυρότατη βραζιλιανή αντιπροσωπία.
Το εντυπωσιακό σε αυτό το Φόρουμ  είναι οι τοποθετήσεις και των τεσσάρων προέδρων που αναγνώρισαν στο Φόρουμ την πνευματική τους τροφό και δημιούργησαν ένα είδος «μπλοκ» της Αριστεράς του 21ου αιώνα.  Οι φιλοδοξίες είναι μεγάλες μετά τις σκληρές περιπέτειες των λαών της Λατινικής Αμερικής με αιμοσταγείς δικτατορίες υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ μέσω της CIA, που είχαν 100.000 νεκρούς και αγνοούμενους, με το σχέδιο «Κόνδωρ».
Η έδρα του ήταν σε μια αμερικάνικη βάση στο Μεξικό. Και αυτό σήμαινε πως ο διωκόμενος σε μια χώρα όχι μόνο ήταν στόχος σε όλη τη Λατινική Αμερική  αλλά και σε όλο τον κόσμο με εντυπωσιακές δολοφονίες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ίδιες τις ΗΠΑ.
Σήμερα όλες οι δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής έχουν καταρρεύσει και στους τύπους, υπάρχουν παντού δημοκρατίες, άσχετα αν κάποιες από αυτές είναι το ίδιο διεφθαρμένες με τις χούντες που κληρονόμησαν  και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια τρέχουσα πολιτική. Εντούτοις όλες έχουν εκλογές.  Και η μια χώρα επηρεάζει τις άλλες με καταλυτικό παράδειγμα την εκλογή του Τσάβες το 1999, που ήδη από το 2001 είχε βρει στο Φόρουμ το εναλλακτικό μοντέλο στο Νεοφιλελευθερισμό. Οι φιλοδοξίες αυτού του «μπλοκ» είναι να ενοποιήσει όλη τη Λατινική Αμερική και σε αυτή την κατεύθυνση έχουν παρθεί πρωτοβουλίες για μια Τράπεζα του Νότου και ένα Ταμείο του Νότου, αντίπαλον δέος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τη δημιουργία Κοινής  Αγοράς, για ενιαίο νόμισμα  και για απόλυτη προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική.  Σε αυτά είναι και το πρόγραμμα Μιλάγκρο σε συνεργασία με την Κούβα, που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που είχαν χάσει το φως τους  από καταρράκτη, ξαναβρήκαν την όρασή τους με αυτή «τη θαυματουργή εγχείριση» όπως την ονομάζουν.  Ακόμη υπάρχει και ένα Νοτιοαμερικανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ένα δίκτυο αγωγών ενέργειας και κοινή τηλεόραση.
Αυτά εν συντομία. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε εκτενέστερα για τη Λατινική Αμερική, που ίσως είναι η μόνη ήπειρος που δεν θα την πιάσει η κρίση, γιατί εγκαίρως εγκατέλειψε το καράβι του νεοφιλελευθερισμού.  Και βρήκε τις δικές της λύσεις.  Εγώ θέλω να θέσω ένα άλλο πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο εμένα. Η ελληνική ATTACK και το ελληνικό Φόρουμ έχουν περάσει στην παρανομία;  Τίποτα δεν ακούμε πλέον, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει, ελάχιστα έως ανύπαρκτα δημοσιεύματα  στον δικό μας Τύπο.  Το μόνο που διαβάζουμε είναι για κάποια ονόματα της ελληνικής Αντιπροσωπίας που θα πάρει μέρος στις εργασίες του Φόρουμ. Ποιος τους εξέλεξε;  Ποιος πλήρωσε τα έξοδά τους; Σε ποιον έδωσαν αναφορά όταν γύρισαν; Έχω ακούσει για κάποιες κυρίες συνδικαλιστών που είναι ιδιαίτερα ένθερμες για το Φόρουμ, που γίνεται σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη όπου έχει καλό σόπινγκ. Τώρα αν το Φόρουμ και η ATTACK είναι νόμιμες και κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω γι΄ αυτές τις δυο οργανώσεις, παρακαλώ να πληροφορήσει τη στήλη. Τα κινήματα και ειδικά του μεγέθους του Φόρουμ δεν είναι πρόβλημα των «κολλητών» αλλά υπόθεση του καθενός που ενδιαφέρεται γι΄ αυτά.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουνίου 24, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: