Κολυμβητές στην αριστερή πισίνα ή στο βαθύ πέλαγος;

Η παραίτηση και η μη παραίτηση του Αλέκου Αλαβάνου έχει μια άμεση πολιτική συνέπεια. το κέντρο βάρους των αποφάσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μεταφέρεται από την Κουμουνδούρου στην Βαλτετσίου. Αυτό έγινε μέσα σε λίγες μέρες. Όλοι όσοι έχουμε μοχθήσει για να χτιστεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σαν ένας ενιαίος πολιτικός οργανισμός με μέλη και οργανώσεις βάσης, ιδεολογικές συγκροτημένες τάσεις, με εκλεγμένη ηγεσία, είναι σίγουρο πως μας χαροποιεί αυτή η μετατόπιση του πολιτικού βάρους από το ΣΥν στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Εν τούτοις, υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα, που έχει προσεχθεί από μια μερίδα ανθρώπων με αυξημένη πολιτική ευαισθησία. Κατά πόσον αυτή η ενέργεια του Αλέκου Αλαβάνου δεν είναι ένας αριστερός βοναπαρτισμός, ένα παιχνίδι που έπαιξε και το κέρδισε.
Υπήρχαν προβλήματα στην ηγεσία του ΣΥΝ, που μετείχε και ο Αλέκος Αλαβάνος; Τώρα ξέρουμε πως υπήρχαν. Γιατί δεν ήρθαν στη δημοσιότητα να συζητηθούν στην μεγάλη οικογένεια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Γιατί η κοινοβουλευτική ομάδα να μαθαίνει από τα μίντια την υποβολή παραίτησης του Αλαβάνου και να τρέχουμε τελευταία στιγμή στη Γραμματεία; Υπήρχαν προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Γιατί η κοινοβουλευτική ομάδα αποκλείστηκε από την εκστρατεία; Ποιος εμπόδισε μια συλλογική προεκλογική δουλειά; Κάποιοι πρέπει να μας απαντήσουν. Αυτά είναι πολιτικά προβλήματα.
μάθαμε από τις εφημερίδες πως ο Τσίπρας θέλει να δημιουργήσει τον τρίτο πόλο μαζί με το ΚΚΕ και τους Οικολόγους. Που και πότε αποφασίστηκε τέτοιο πράγμα; Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ, αν είχε τη δυνατότητα, θα μας έστελνε στο Γκούλαγκ και θα μας εκτελούσε. Έχασε αυτή την ιστορική ευκαιρία, αλλά όπου μπορεί να μας εξολοθρεύσει και να μας διαβάλει το κάνει σαν πρώτο καθήκον. Ποιος μας έδωσε το στάτους των μαζοχιστών; είμαστε κίνημα μαζοχιστών και δεν το ξέρουμε; Οι οικολόγοι Πράσινοι, με όσες καλές προθέσεις και να έχουν, είναι ένα ηγεμονικό κίνημα με τον ίδιο τρόπο που είναι οι αντεξουσιαστές, παρά τις διακηρύξεις του. Η Αριστερά, που θέλουμε, είναι υπηρετικό προσωπικό των εξουσιαστών, ασχέτως του ονόματος που χρησιμοποιούν. Τα «καπέλα» έχουν διάφορα ονόματα, αλλά είναι όλα ίσα;
Η δημιουργία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό σε μια Αριστερά, που δεν έβρισκε σημείο αναφοράς σε καμία συνιστώσα. Εν τούτοις, η δυναμική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν η υπέρβαση της μιζέριας των γραφειοκρατών και ταυτόχρονα μια απειλή για διάφορες καρέκλες. Για να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτή τη νέα συλλογικότητα, χρειάζονται πολλές υποχωρήσεις, αυτοθυσίες και νέα βαθιά πολιτική σκέψη, που θα ξεπερνά το σταλινισμό που κουβαλάμε στο DNA μας, που είναι ηγεμονισμός και τακτικισμός. Η κρίση του χώρου μας είναι πολιτική και μόνο διαμέσου της πολιτικής θα λυθεί. Εάν αρχίσουν τα παζάρια, ποιος θα πάει με ποιόν, ποιος είναι μαζί μας και ποιος είναι αντίκρυ μας, τότε θα έχουμε έναν πόλεμο φατριών για την εξουσία, την ανύπαρκτη, που θα οδηγήσει το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μαζί με τις συνιστώσες του στην ανυπαρξία.
Η αρχηγική δήλωση του Τσίπρα πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δε θα γίνει ενιαίο κόμμα, αλλά ούτε κλειστό κλαμπ για τις ηγεσίες, όπως και το ανώνυμο σχόλιο της Αυγής, πως το θέμα που ανέκυψε με το ζήτημα της μετατροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ενιαίο κόμμα , κλείνει από όλες τις πλευρές και πρέπει να εκληφθεί ως πρόσταγμα του καπετάνιου. αυτό είναι το λιγότερο προσβλητικό για όλους αυτούς, που πίστεψαν στο εγχείρημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ίσως διαταγή για τους ανένταχτους να ξεμπαρκάρουν και να γυρίζουν στο σπίτι τους. Εδώ υπάρχει μια πραξικοπηματική λογική. Αν οι ανένταχτοι γίνουν μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ψηφίσουν μια νέα ηγεσία, που οι συνιστώσες είναι μειοψηφία ή αν η πλειοψηφία της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας δεν προέρχεται από τις συνιστώσες, τι θα κάνουμε; Θα τους καθαιρέσουμε;
Η πορεία πορς το ενιαίο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η μόνη προοπτική αυτού του σχήματος. Αυτό μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη και εξαρτάται από την πολιτική, που θέλουμε να κάνουμε. Ή άνοιγμα στο βαθύ πέλαγος ή αριστερό μόντελιγκ στην παιδική χαρά της γειτονιάς μας.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουλίου 8, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: