ΣΥνασπισμός ΡΙΖοσπαστων Αριστερών 21-6-2009

H υποβολή της παραίτησης του Αλέκου Αλαβάνου είναι μια αίτηση   παραίτησης της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ. Η ηγεσία του ΣΥΝ με την ομάδα Τσίπρα αποδείχθηκε αλαζονική, όπως συνομολογείται από πολλούς, μη πολιτική και θύμισε νεαρούς που έχουν καταλάβει τα χειμερινά ανάκτορα με μια εξουσία που δεν τους ανήκει.
Εν τούτοις, ιστορικά, η  αριστερά με τις βαθιές ρίζες στην κοιν ωνία, μεγαλούργησε εκεί που είχε πολλές μοναδικές προσωπικότητες , συλλογικές διαδικασίες και όραμα. Όπου η Αριστερά ξέφευγε απ’ αυτό τον κανόνα μετατρεπόταν σ’ ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε  στον εκφυλισμό.
Απ’ την άλλη ο Αλέκος Αλαβάνος έχει δείξει πολιτικό θάρρος, πολιτική ευαισθησία κι ο ΣΥΡΙΖΑ του χρωστάει πολλά. Αλλά θα πρέπει να καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιοκτησία του, αλλά κοινό αγαθό της αριστεράς και δεν έχει το δικαίωμα να τον οικειοποιείται μόνος του. Για να το πούμε καθαρά. Η παραίτηση Αλαβάνου θα είναι ένα αποφασιστικό χτύπημα για το ΣΥΡΙΖΑ που θα στρέφεται εναντίον των δεκάδων χιλιάδων αριστερών που  πίστεψαν σ’ αυτό το εγχείρημα.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν απετέλεσε  ούτε ήττα ούτε νίκη. Απλά κρατήσαμε ένα αριστερό μετερίζι, που θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερο, σε  μια κοινωνία που στρέφεται, ολοφάνερα πια, όλο και περισσότερο, προς τη δεξιά και την άκρα δεξιά. Για να το πούμε καθαρά: Τα ποσοστά του ΛΑΟΣ αυτό ακριβώς υποδηλώνουν, όσο επίσης  τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων καταστρέφουν το έργο του Μ. Παπαγιαννάκη που  υπήρξε από τους θεμελιωτές της πολιτικής οικολογίας, που, επειδή ακριβώς ήταν πολιτική, δε δικαιώθηκε.
Πράγμα που σημαίνει πως έχουμε να παρέμβουμε σ ένα λαό που μη πολιτικά και που πλειοψηφικά  τρέφεται από τη τηλεόραση. Γι αυτό το λόγο, πιο κρίσιμα από ποτέ, πρέπει η φωνή της Αριστεράς  να εκδηλωθεί από την κοινωνική  αριστερά που βρίσκεται εκτός οργανωμένων σχημάτων. Η σημερινή κρίση είναι αδύνατο να ξεπεραστεί από τις καλές προθέσεις των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές αναμφισβήτητα υπάρχουν κι όσοι βρεθήκαμε στις συνεδριάσεις της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ανεπιφύλακτα πως το πολιτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό και σ’ ένα βαθύ πνεύμα συντροφικότητας(είναι κρίμα που αυτή η συνάντηση, όπως και η συνεδρίαση της ΚΟ δεν βιντεοσκοπήθηκε για να διαδοθεί στο σύνολο της αριστεράς. Εκεί θα διαπίστωναν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αριστερή σκέψη και ο αριστερός προβληματισμός είναι η μόνη διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο).
Σήμερα ,πιο απαραίτητο από ποτέ, είναι ανάγκη ο κόσμος της αριστεράς να πάρει πρωτοβουλίες σε τοπική βάση και να δημιουργήσει οργανώσεις βάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ενταγμένοι και ανένταχτοι. Με τη σειρά τους να συντονισθούν με άλλες αντίστοιχες κινήσεις και αφού  οικοδομήσουμε τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο πολιτικό οργανισμό, με εκλεγμένη ηγεσία, όπου όλες οι συνιστώσες θα κρατήσουν στο ακέραιο την πολιτικο-ιδεολογική τους φυσιογνωμία και θα γίνουν ζωντανά  ρεύματα ιδεών, που θα συγκρούονται με καθαρά πολιτικά επιχειρήματα, για να δημιουργήσουν τη σύνθεση της Αριστεράς του εικοστού πρώτου αιώνα.

Advertisements

~ από perikliskorovesis στο Ιουλίου 8, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: